Връща ли се стагфлацията от 70-те години на 20 век?

Миналия месец потребителските цени нараснаха с 5,4% на годишна база и се насочват към най-големия си годишен ръст от 1990 година.

10:56 | 27 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В свой материал за Reuters Фил Орландо казва, че не е чувал толкова хора да говорят за стагфлация от 70-те години на миналия век, когато цената на петрола е пословично висока, а инфлацията е била два пъти по-голяма от сега.

Сега главният стратег акции във Federated Hermes, Орландо казва, че стагфлацията е готова да се върне и се натрупва в акции на компании, които могат да процъфтяват в периоди на висока инфлация и по-бавен икономически растеж.

"Скокът на инфлацията не се оказва преходен, както ни казваха администрацията на Байдън и Федералния резерв," каза той. "Поскъпването е значително и е устойчиво, особено след като сме преминали върховия растеж. Това е стагфлация."

Миналия месец потребителските цени нараснаха с 5,4% на годишна база и се насочват към най-големия си годишен ръст от 1990 година насам. Анализаторите отдават този скок на всичко от покачващите се цени на суровините до фискалните стимули в САЩ, които бяха инжектирани в икономиката от началото на пандемията и които надминават 5 трилиона долара. Междувременно се очаква икономическият растеж на САЩ през третото тримесечие да спадне до 2,7% спрямо темпа от предходното тримесечие от 6,7%.

Повечето икономисти смятат, че стагфлацията далеч не е неизбежна, а Федералният резерв заяви, че покачването на цените ще бъде временно. S&P 500 е добавил 22,1% от началото на годината и е близо до рекордно високи нива.

И все пак много инвеститори са нащрек и са наясно, че минали периоди на стагфлация са изяждали голяма част от цените на активите.

Търсенията в Google за „стагфлация“ през този месец са на път да достигнат най-високото си ниво от 2008 г., докато Goldman Sachs написа, че терминът вече е „най-често срещаната дума в разговорите с клиенти“. Броят на фонд мениджърите, които очакват стагфлация, се е увеличил с 14 процентни пункта през октомври до най-високото ниво от 2012 г. насам, показва проучване на BoFA Global Research.

„Очевидно забавянето на икономиката ни е шокиращо и това сочи към стагфлация“, каза Луис Навелие, главен инвестиционен директор на Navellier & Associates. „Ще оптимизираме всичките си портфейли, защото виждаме, че влизаме в период, в който пазара на акции ще стане по-несигурен и възможностите ще намалеят."

Минали епизоди на стагфлация се отразиха сериозно на акциите. Според Goldman Sachs S&P 500 е губел средно по 2,1% през тримесечия, белязани от стагфлация през последните 60 години, а индексът е добавял средно по 2,5% през всички останали тримесечия.

Облигациите също пострадаха по време на последния голям период на стагфлация, който започна в края на 60-те години. Покачването на цените на петрола, нарастващата безработица и разхлабената парична политика издигнаха индекса на потребителските цени 13,5% през 1980 г., което накара Федералния резерв да повиши лихвените проценти до близо 20% през същата година.

Доходността по американските 10-годишни облигации спада в 9 от 11-те години  до 1982 г. Инфлацията понижава покупателната способност на бъдещите парични потоци в облигациите.

Фил Орландо от Federated Hermes държи акции на компании, които могат да прехвърлят нарастващите разходи върху потребителите, като енергийни и промишлени дружества.

Мнозина на Уолстрийт отхвърлят сравненията с 70-те години на миналия век, като твърдят, че причините за сегашния скок на инфлация са или преувеличени, или вероятно ще отслабнат.

„Смятаме, че сме в пика на притесненията за стагфлация“, казва Скот Кимбъл, ръководител на отдел облигации в BMO Asset Management, който вярва, че по-голямата част от разходите от евентуален проектозакон за инфраструктурата са дългосрочни и няма да имат незабавен икономически ефект.

Други пък очакват растежът да се ускори, тъй като доставките стават по-лесно достъпни и са позиционирали портфейлите си по начин, който ще им позволи да спечелят от ръст в доходността от американските облигации.

„Инфлационният натиск, който очаквахме, вече се усеща “, пише Кимбъл в скорошен доклад. Въпреки това, „това не е стагфлация и ние продължаваме да подкрепяме рисковите активи“.

Анализатори от UBS казаха, че в допълнение към по-високите цени на петрола, стагфлацията през 70-те години на миналия век е била предизвикана от фактори, които днес са по-малко значими, включително държавния контрол на цените, който ограничава предлагането.

Един възможен проблем е дали заплахата от нарастваща инфлация ще принуди Федералния резерв да заеме по-настъпателна позиция, тъй като централната банка се готви да започне да свива своята програма за изкупуване на държавни облигации, която сега е на стойност 120 милиарда долара месечно. Признаците за по-бързо намаляване и по-агресивно повишаване на лихвите могат да натежат върху акциите

„Ако през следващата година нивата на инфлацията са същите като сега и растежът не се е ускорил, тогава трябва да сте сигурни, че Фед ще действа“, казва Джейсън Ингланд, портфолио мениджър в Janus.