Антидотът на инфлацията са инвестициите

Шери Пол, Morgan Stanley

16:25 | 9 декември 2021
Обновен: 18:28 | 9 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Мнозина чакат петък заради инфлацията. Големи промени ще има, ако вярваме на икономистите, вероятно най-големите за година промени в цените на потребител от началото на 80-те или дори от края на 70-те години. Това тревожи ли ви?

Интересното в инфлационния дебат и ще се върна на въпроса дали е преходна или не е, че ситуацията е фалшива. Защото знаем, че очакваме инфлацията и въпросът е в каква степен и защо, как. Дали е структурна или системна?

Компонентът на смущения в снабдяването кара повечето корпорации да вярват, че е временна, затова и ние в Morgan Stanley смятаме, че ще се нормализира през следващата година. Не вярваме, че Фед ще започне да вдига лихвите преди 2023г. Макар че сега пазарът май оценява няколко повишения на лихвите през 2022г.

Така че това, което Фед може да направи е да ускори спирането на изкупуванията. В момента каза, че започва от края на юли, но може да го изтегли през март.

В Morgan Stanley вярваме, че намаляването на изкупуванията е начин да се охлади пазара, да се подготви за бъдещи увеличения на лихвите.

Много инвеститори не разбират точно, че икономиката и икономическите данни и пазарът са паралелни вселени, които работят в различни часови пояси.

Пазарите мислят в сегашно и бъдеще време, а икономическите данни показват нещо минало. Ако се върнем на темата за пандемията, имаше отблъскване от дъното с 34%. Тази рецесия не беше регистрирана до юни.

Това, което се опитва Фед да направи е да прогнозира.

Да поговорим за този ефект в реално време, защото при тази инфлация и очакванията за нея в бъдеще, когато клиентите ви казват, че не искат да харчат повече пари и настояват да спрат инвестициите..

Може да се каже, че е добре да си подредиш къщата сега, на сегашни цени, защото в бъдеще ще излезе по-скъпо. Ако имате възможност да ускорите тези разходи сега, иначе отивате към спестяванията, ако вярвате, че цените ще скочат. Това според мен е неизбежно.

По отношение на инвестирането – антидотът на инфлацията са инвестициите. Не преминаване към кеш при негативни лихви.

Така че решението тук е да съчетаеш двете на базата на бюджета си и на стила си, но бих искала да подчертая възможността. Обикновеният инвеститор, който следи много икономически данни като чуе думата „инфлация“, воден от страха се насочва към кеша. А точно обратното трябва да направи.

Да използва средствата си и да инвестира в класове активи, които ще му помогнат буквално да увеличи парите си над ръста на цените. Хората трудно го проумяват това.