Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Балканите ще са ключов регион в геополитическия сблъсък между САЩ и Русия

Д-р Искрен Иванов, политолог, Светът е бизнес, 08.01.2021

21:03 | 8 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Балканите ще са ключов регион в геополитическия сблъсък между САЩ и Русия и поради тази причина новоизбраният американски президент Джо Байдън ще заложи на силно пробалканска администрация. Това заяви политологът д-р Искрен Иванов в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Иванов най-трудната задача пред Байдън ще е по отношение на силно поляризираното американско общество.

“Байдън ще бъде успешен единствено и само ако успее да влезе в ролята на обединител и ако успее да постигне консенсус по ключови въпроси, които засягат американското общество”.

Според политолога на този етап няма рискове за качеството на американската демокрация, но Китай и Русия много скоро ще започнат да всяват съмнения сред съюзниците на САЩ.

Иванов прогнозира, че Байдън няма да направи отстъпки спрямо Китай, но ще засили и натиска срещу Русия. По негови думи САЩ се нуждаят от краткосрочна стратегия за неутрализирането на Москва, но по отношение на Пекин плановете трябва да са дългосрочни заради сложния баланс в отношенията на Китай с Вашингтон.

“Мечтата на Европа е тя да стане полюс в международните отношения и да запази НАТО като гарант за своята сигурност. Европейските страни, най-вече Германия и Франция знаят, че това може да стане само ако отношенията им с Китай и Европа са на добро ниво”.

Иванов отбеляза, че не се очаква Байдън да смекчи позицията на САЩ към проекти като “Северен поток 2” и “Турски поток”, тъй като енергийният сектор е основен лост за влияние на Русия в страни, които вече са част от Европейския съюз и НАТО.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “Светът е бизнес” гледайте тук.