В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Капитолия беше калкулиран риск от пазарите, а "синията вълна" - поводът за техния ръст

Д-р Петко Вълков, финансист и началник "Трежъри" в Българска банка за развитие, В развитие, 07.01.2021

14:36 | 7 януари 2021
Обновен: 14:40 | 7 януари 2021
Автор: Димитър Баларев

Факт е, че през последните дни и денонощие новините, които подхранват ръста на пазарите, не са толкова свръзани със случващото се в Капитолия, а по-скоро с демократическата победа в Джорджия, предоставяща тотален контрол на демократите над законодателната власт в САЩ. Това коментира д-р Петко Вълков, финансист и началник "Трежъри" в Българска банка за развитие, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Синята вълна, макар и да не беше най-очакваният сценарий за пазарите, ще отвори вратите за една доста по-голяма програма за стимулиране на американската икономика от страна на Джо Байдън, който нееднократно е заявявал фокуса си върху малкия и среден бизнес и повишаване на данъците за по-богатите американци".

Д-р Вълков коментира, че триумфът на демократите се възприема изключително положително от пазарите, докато събитията от последните часове в Капитолия не са нещо неочаквано за инвеститорите и затова ефектът от щурма е минимален.

"Тръмп отдавна претендира за изборна измама и неминуемо щеше да се стигне до ескалация на общественото напрежение - риск, който в по-голямата си част беше калкулиран от пазарите, макар и не до такава степен.

По думите на госта налице е много важен нюанс на пазарите от близките часове и дни, който трябва да бъде взет предвид,  а именно посоката на американските борсови индекси.

"Буквално през изминалия ден беше отчетено много силно представяне на Russell 2000, индексът, който следи най-малките компании в САЩ. От началото на година той е най-печелившият американски борсов измерител, докато от друга страна NASDAQ отбелязва застой и дори известно понижение".

"Тези два фактора очертават очакванията на пазарите за предстоящата фискална политиката на Байдън", коментира началникът на отдел "Трежъри" в Българска банка за развитие, прогнозирайки, че размерът на икономическите стимули може би няма да бъде толкова голям, колкото беше посочен в предизборните обещания на Байдън.

В разговора беше засегна и темата за повишената доходност на американските 10-годишни облигации, като гостът застана зад тезата, че в краткосрочен план може да се очаква известен инфлационен натиск нагоре след влизане в сила на новите икономически стимули, евентуалното разхлабване на противопандемичните мерки и бум на вътрешното потребление.

Още по темата за представянето на фондовите пазари след събитията в Капитолия, както и за бъдещото представяне на долара, може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.