Щурмът на Капитолия ще отслаби мястото на САЩ като глобален лидер

Д-р Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград, В развитие, 07.01.2021

14:18 | 7 януари 2021
Обновен: 14:21 | 7 януари 2021
Автор: Станислава Цветкова

Щурмът на Капитолия беше една атака, която показа, че демокрацията навсякъде по света е много крехка, но въпреки това тя не отстъпи - Сенатът продължи да заседава цяла нощ, което беше изключително послание. Това заяви д-р Робърт Филипс, преподавател по политически науки в Американския университет в Благоевград, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Радостен съм да видя, че Сенатът постъпи по този начин. Но видях много смущаващи кадри и голяма част от тези хора искрено вярват в серия от лъжи. Тези хора са много объркани. Включително в залата на Конгреса имаше членове, които повтаряха неверни твърдения и лъжи относно процеса по изборите“, коментира д-р Филипс.

Той допълни, че това събитие ще отслаби мястото на САЩ като глобален лидер и то за дълъг период от време.

Според него голямата разлика между Доналд Тръмп и Джо Байдън е в начина, по който те се обръщат към американците.

„Байдън е това, което очаква нацията от своя президент в момент на неприятности и тревоги - някой да се обърне и да говори към всички. За съжаление в много отношения това не беше наблюдавано през последните четири години при Тръмп. Той говореше пред симпатизантите му, пред тези, които го подкрепят, но никога не е говорил общо към всички американци“.

Според госта Конгресът няма да предприеме действия срещу Доналд Тръмп и да го отстрани преждевременно, защото така или иначе му остават по-малко от две седмици на власт.

Д-р Филипс прогнозира и какво ще се промени от тук нататък, като според него едно нещата ще бъде да се преразгледат процедурите по безопасността на Капитолия.

„Ще се преразгледа и подходът към социалните мрежи, в които се позволява да се публикуването на фалшиви новини. Ролята на журналистите е да проследят информацията и фактите, докато във социалните мрежи всеки може да напише и каже каквото иска, което води до широкото разпространение на невярна информация“, каза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.