Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Страхил Иванов: Имотите в София са по-евтини от Скопие, Белград и Букурещ

Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", Светът е бизнес, 05.02.2020

21:02 | 5 февруари 2020

Българинът инвестира в северната част на Гърция масово. Цените у нас са по-ниски от тези в балканските държави, а цените в столицата са по-ниски в сравнение със Скопие, Белград, Букурещ. Това каза Страхил Иванов, изпълнителен директор на "Явлена", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Много трябва да се внимава по отношение на разрешенията за строеж, посочи той. 

По думите му пазарът на недвижими имоти у нас е добър. 

"Има малко успокояване в последните три месеца - в рамките на 3 до 5% се наблюдава задържане на инвестиционния интерес, а купувачите увеличават времето си за избор", каза Иванов. 

Данните сочат, че 28 232 са всички сделки в София през 2019 г. "Ръстът на сделките в София спрямо 2018 година е 5.14%. В страната сделките намаляват с 1%", обясни изпълнителният директор на "Явлена". 

"Инвестиционният интерес е към столицата, заплатите растат в София, търсенето е в София или както казват хората от страната "парите са в София". 

Експертът посочи, че при ипотеките има спад от 13% в София, а общо за страната спадът е 26%. Част от обяснението - "през 2017 и 2018 година са се обновили ипотеките, направени 2006-2008 година". 

Т.нар. "достъпност" измерва с колко средни работни заплати може да се купи 1 кв.м. и тя показва, че у нас с 1.42 заплати може да се вземе 1 квадратен метър. 

"2019 година в София имаме 1237 евро за кв.м. жилищна площ, а средната заплата е 871 евро", каза изпълнителният директор на "Явлена".  

По думите му в столицата, за двустаен и тристаен апартамент, цените за наем са между 350 и 450 евро. 

Иванов коментира и това, че политическо решение замразява наемите в Берлин за 5 години.

"Пазарът в Германия е много социален, предлагали са ми сгради за 200-300 000 евро преди десетина години, но там се работи трудно по отношение на регулатора за наемни отношения. При нас имаме свободен пазар и свободни наемни отношения", посочи той. 

Той даде пример с това, че цените на имотите около гробища в Германия са високи, обратно на тези у нас. "Причината е, че там отношението към парка, зеленината е по-различно", коментира той. 

Целия разговор гледайте във видеото