Британските акции вече са твърде евтини, за да бъдат пренебрегвани

31 януари, когато Великобритания трябва да напусне ЕС, бележи обрат в сагата, която над 3 години тежеше на пазарите

16:06 | 29 януари 2020
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Вече е ясно, че Brexit ще се случи. Макар повечето от търговските преговори между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) да предстоят, символичната дата бележи обрат в сагата, която тежеше на британските акции от средата на 2016 г. насам. На фона на уреждането на споровете по отношение на Huawei и предстоящото заседание на Английската централна банка в четвъртък, си струва да се проследи как се представят британските акции в тази ключова седмица, пише в свой анализ Bloomberg.

Британските акции са „твърде евтини, за да бъдат пренебрегнати“, заявиха стратези на Morgan Stanley. Според тях Великобритания остава един от най-подценяваните големи фондови пазари в света. По отношение на показателя цена/печалба на акция индексът MSCI U.K. регистрира с 20% по-ниски стойности от MSCI World. 

Британските акции не се преоцениха спрямо глобалните. Графика: Bloomberg

По отношение на отделните сектори, стратезите на банката казват, че акциите на медийните компании, на тези за потребителски стоки, на търговците на храни и на банките изглеждат по-евтини в сравнение с европейските си и глобални конкуренти.

Все още обаче съществуват рискове за Великобритания, особено по отношение на търговските преговори. Според европейските преговарящи ще бъде необходимо повече време за постигането на споразумение, докато британската зелена светлина за разработването на част от мрежите за 5G от Huawei рискува разрив в отношенията с американския президент Доналд Тръмп.

Стратезите на UBS виждат Brexit като „незавършена работа“ и остават скептични по отношение на потенциален макро подем. Те посочват, че акциите във Великобритания вече са изживели ралито си на фона на очакванията за обрат в икономиката. Индексът FTSE 250, в които са включени основно местни компании, се представи по-добре от по-международния FTSE 100 през миналата година.

FTSE 250 се представи по-добре от голяма част от останалите британски индекси. Графика: Bloomberg 

Не всички обаче са съгласни. Стратези на Goldman Sachs и JPMorgan са по-положително настроени относно британските акции, като JPMorgan залага на книжата на строителните компании, местните банки, недвижимите имоти и търговците на дребно.

Според стратегът на Goldman Шарън Бел икономиката на Великобритания се е върнала към растеж с покачването на индекса на мениджърите по поръчките (PMI) до 52.4 пункта през януари, много над консенсусните очаквания, докато подновеният оптимизъм за производството също подкрепи местните акции. Според Goldman растежът на БВП на Великобритания ще се ускори след втората половина на годината.

Очакванията за по-добри перспективи повишиха индекса FTSE 250, дори когато паундът отслабна на фона на спекулациите за намаляване на лихвите. Корелацията между индексът с компании със средно голяма капитализация и британската валута рязко се понижава.

Корелацията между FTSE 250 и паунда отслабва. Графика: Bloomberg

Като цяло намалената политическа несигурност и рискът от Brexit след решителната победа на торите миналия месец съживиха интереса на инвеститорите към акции в Кралството. Според стратези на HSBC е вероятно ралито ще продължи. Те смятат, че стойността на британската лира ще нарастне до 1.45 лири за долар до края на годината с ускоряването на растежа. По-високата цена на лирата може да насърчи и ръста на FTSE 100.

И все пак показателят цена/печалба на бенчмарка е под този на по-широкия Stoxx 600, което дава повече място за преоценка, докато относителната оценка на FTSE 250 също е далеч от своя пик за 2013 г.

Британските акции могат да се преоценят допълнително спрямо европейските. Графика: Bloomberg

Консенсусните прогнози за утрешното заседание на Английската централна банка сочат, че няма да има промяна в политиката ѝ. Икономисти на Deutsche Bank обаче очакват централните банкери да намалят лихвите с 0.25%