ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Наемите на офисите у нас ще тръгнат надолу заради по-голямото предлагане

Владислав Кайзеров, член на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България, ИмоТиТе, 02.02.2020

21:28 | 2 февруари 2020

Тенденцията през 2019 г. е за увеличаване на незаетите офисни площи у нас. Това, съчетано с общия проблем с кадрите и множеството нови проекти, които трябва да бъдат реализирани, със сигурност говори за труден път на пазара през следващите 2 години. Това каза Владислав Кайзеров, член на Управителния съвет на ФИАБЦИ-България, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Предлагането тази и следващата година със сигурност ще е по-високо от търсенето“, смята Кайзеров.

Той отбеляза, че цените на офис площите през 2019 г. в София се движат около 13-14 евро за клас А проекти. Според него до 2 години може да се очаква ценово ниво от около 12 евро средно за пазара.

„По сектори, търсещи офис площи, няма изменение на пазара“, отбеляза гостът. Като най-активни той посочи ИТ компаниите и тези от аутсорсинг индустрията.

„Офиси у нас има. Вече много по-важен фактор една компания да дойде у нас е това дали ще намери служители, а не дали ще намери офис“.

По думите на госта в следващите 10 години не се очаква автоматизацията и навлизането на изкуствения интелект да засегнат пазара на фона на прогнозите, че те ще отнемат работни места.

„По-скоро очаквам в следващите 10 години пазарът да получи подкрепа от специалистите, които ще се опитват да развиват и внедряват тези технологии в ежедневието на хората“, смята Кайзеров.

Гледайте целия разговор във видеото.