В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Между 12 и 14 евро за кв. м – средната наемна цена на бизнес имот в София

Николай Неов, директор Офис площи в MBL, В развитие, 09.07.2019

20:00 | 9 юли 2019
Обновен: 20:18 | 9 юли 2019
Николай Неов, директор Офис площи в MBL. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Неов, директор Офис площи в MBL. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът на бизнес имоти у нас за момента е стабилен, очаква се той да остане такъв до края на годината. Това каза Николай Неов, директор Офис площи в MBL, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Повишението в търсенето на офис площи у нас за последните 3 години достигна близо 40-50% спрямо периода 2008-2016 г., посочи Неов.

„Строителството не можа да успее да компенсира ръста на търсенето, което повлия и на наемните нива в София. Към момента средните стойности са между 12 до 14 евро за кв. м (за нови проекти), разбира се, има изключения“.

70% от търсенето на бизнес имоти в столицата се формира от компании от IT сферата и аутсорсинг индустрията, уточни гостът, като добави, че делът на българските играчи на пазара е около 70%, останалите са чуждестранни инвеститори.

Сред най-предпочитаните райони в София за бизнес имоти е този на булевард „Цариградско шосе“, като по протежението му се строят близо 170 хил. кв. м, каза още Неов.

„В района на Мол "Парадайс" също се очаква доста сериозна строителна активност през следващите години. Той може да е и новият лидер на пазара след известно време. Районът на Бизнес парк София също остава предпочитано място за реализация на бизнес проекти, както и този на центъра“.