Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Владислав Панев: Олигархията ще се преориентира към зелената икономика

Владислав Панев, финансист, съпредседател на "Зелено движение", Светът е бизнес, 23.01.2020

21:03 | 23 януари 2020

"Ако се инвестира повече и по-умно и пазарно в нови технологии на съхранение на енергия, енергийният преход може да трае и по-кратко. От друга страна, растежът вече идва от качеството, не от количеството, коментира Владислав Панев, финансист, съпредседател на "Зелено движение", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Панев потреблението на електроенергия у нас е с 15% по-ниско спрямо това от миналата година. 

"Комбинацията от огромно потребление от страба на индустриални компании и години на суша води до липса на вода. Засушаванията ще бъдат все по-често явление".

"Преди създадоха огромен енергиен холдинг - БЕХ, който обаче впоследствие концентрира всички загуби в енергийния сектор. Същото би било с ВИК холдинг. Водните компании трябва да бъдат децентрализирани", смята гостът.

Масовият внос на отпадъци от Италия

"Китай ограничи/забрани вноса на европейски боклук. Италия плаща по сто евро на тон, за да се изнася боклук към България. От друга страна, от Националната електрическа компания (НЕК) плащат преференциална цена от 0.20 лв. на киловатчас, много над пазарната, за да изкупува електроенергия от боклуци, която се води комбинирана и високоефективна", уточни финансистът.

"Трябва да спре да се изкупува електроенергия от отпадъци на преференциални цени и тогава целият внос и горене ще престанат".

Зелената сделка

"Голяма част от олигархичния тип клиенти ще се преориентират към зелената икономика, защото там ще има субсидия. Това е големият риск за България. Важна е ефективността на усвояването на средства. Кохезията е инструментът, от който се краде най-лесно", подчерта Панев.

Социалното неравенство във фокуса на Световния икономически форум Давос 2020 г.

"В световен мащаб неравенството намалява, но като гледаме държава по държава, там делът се увеличава. Основна причина за това са отрицателните лихви. Това означава балон на цените на имотите и останалите активи. Средната класа не само не може да си позволява да си купува, но и да наема имоти. Оттам идва и възходът на популистките партии".

Гледайте целия разговор във видеото.