В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Борсите от ЦИЕ са готови за устойчив растеж

Константин Проданов, член на СД и главен инвестиционен стратег в Карол Капитал Мениджмънт, "В развитие", 07.04.2021

15:22 | 7 април 2021
Обновен: 16:09 | 7 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова

Нашият регион ще има възможност да капитализира потенциала си, който наистина е много голям. Пазарите в Централна и Източна Европа* (ЦИЕ) са често подценявани, макар че предлагат много добри възможности за инвеститорите, комeнтира Константин Проданов, член на Съвета на директорите и главен инвестиционен стратег в „Карол Капитал Мениджмънт“ в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите му Полша, Чехия, Унгария и Румъния освен добрите икономически перспективи могат да предложат и компании от новата икономика, в подсектори като гейминг или ИТ сигурност, които са на световно ниво. Те успешно завземат дял в глобален план, което поставя региона на радара на инвеститорите.

Но въпреки перспективите чуждите инвеститори в ЦИЕ са все още малко. Според Проданов:

„Те не са пристъпили към активни инвестиции в региона, защото развитите пазари все още се представят добре. Но при оценъчните съотношения, които в момента виждаме на Запад, е все по-трудно да се обоснове изграждането на нови и нови позиции там, както и задържането на определени, вече изградени, позиции в най-надценените сектори.“

Проданов не прогнозира срив на западните борси, но счита, че е възможно задържане, което ще насочи инвеститорите към по-интересните алтернативи  с фундаментални причини за ръст. Западните пазари до голяма степен са наситени с дълги позиции. На този фон ЦИЕ е много слабо представена в глобалните инвестиционни портфейли. Когато темповете на търсене станат по-отчетливи, регионът ще се представи добре, категоричен е Проданов.

„Любопитен е фактът, че когато в края на 2020 г., бяха обявени първите ваксини, започна ротация от „крауд“ компаниите в новата икономика към сектори с висока добавена стойност, като промишленост, добив на енергоносители, финансови компании. А фондовият пазара в ЦИЕ е с един от най-високите дялове на традиционните сектори - около 75% до 80%.“

"Интересът се връща, но постепенно. Това ще даде възможност на нашия регион да капитализира потенциала си", счита Проданов. Той мотивира прогнозата си така:

„За новият програмен период (2021 г. -2027г.) по линита на Европейския фонд за въстановяване и на миналогодишната финансва рамка регионът има около половин трилион евро. Това е малко под 40% от БВП на ЦИЕ по цени от 2019 г. Това са огромни суми, които са на разположение извън националните бюджети. И те са целенасочено предназначени за инвестиции. В същото време нашият регион за разлика от Западна Европа има допълнителен потенциал за растеж през ливъридж, защото нивото на публичния и частния дълг тук са много по-ниски. Средният дълг спремо БВП в ЦИЕ е около 55%, а в еврозоната е около 100%. Частната задлъжнялост тук е 92%-93%, а фирмите и домакинствата в Западна Европа дължат 170%-180% според различни метрики.“

При сегашните ниски лихви фирмите от ЦИЕ могат да използват заемно финансиране, съветва още експертът. Има възможност и за държавите да заемат допълнително финансиране при много изгодни условия и да запълнят вакума там, където частният сектор е по-предпазлив.

*В региона на Централна и Източна Европа не се включват Русия и Турция.

Коментарът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. 

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на „В развитие“ може да видите тук.