В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Европейските акции достигат рекордни стойности

Пазарен коментар на Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, В развитие, 06.04.2021

15:31 | 6 април 2021
Обновен: 15:35 | 6 април 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции достигат рекордни стойности, изтривайки спада от пандемията и опитвайки се да навакса преднината на Wall Street, който в понеделник реагира на солидните данни за новосъздадените работни места в САЩ от петък и данните за сектора на услугите. Това заяви пазарният анализатор Джо Ийстън, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

"Индексът S&P 500 затвори търговската сесия с рекорден ръст, докато фокусираният върху технологиите Nasdaq 100 се представи по-добре, подпомогнат от това, че Google на Alphabet получи благоприятно съдебно решение за нарушаване на авторските права и актуализация на доставката срещу производителя на автомобили Tesla".

От думите на пазарния коментатор стана ясно, че инвестиционната банка Credit Suisse е направила промени в ръководството, след като беше силно ударена от колапса на Archegos Capital Management.

"Книжата на BP бележат ръст с 3%, след като компанията заяви, че може да започне да изкупува отново акции по-рано от очакваното, тъй като успя да намали дълга си", заяви Джо Ийстън.

"Джанет Йелън предложи хармонизирана ставка на корпоративния данък в големите световни икономики в ход, който според нея може да помогне за прекратяване на ожесточената надпревара между страните, целящи да привлекат различни компании".

Пазарният коментатор заяви, че възобновяването на международни пътувания от Великобритания може да се сблъска с допълнително забавяне, ако случаите на заразени продължават да растат навсякъде другаде по света. Британската туристическа асоциация заяви, че съобщението е "крайно разочароващото".

"При суровините фючърсите върху петрола поскъпват,  след като поевтиняха за кратко в понеделник, докато някои се фокусираха върху иранските доставки. Индексът на Bloomberg Dollar Spot е стабилен, докато паундът бележи лек спад".

Целия коментар вижте във видео материала.