Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Глобалният минимален данък е отговорът на САЩ срещу европейския дигитален данък

Адв. Валентин Савов от Международната фискална асоциация, Бизнес старт, 07.04.2021

11:50 | 7 април 2021
Обновен: 21:39 | 7 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова

Исканият от САЩ глобален минимален данък (ГМД) ще упражни косвен натиск върху страните, които не харесват идеята и ще ги накара да го въведат. Това коментира адв. Валентин Савов от Международната фискална асоциация в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. На този етап САЩ искат споразумение със страните от Г-20, стана ясно във вторник от изказване на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън. България не членува в организацията, но вероятно ще трябва да се съобрази с налога, когато бъде въведен. Експертът уточни:

„Все още не са ясни механизмите, по които ще бъде наложен глобалнiq минимален данък. Това, което публично беше оповестено, е че когато мултинационално дружество в държава от Г-20 има доходи или активи в юрисдикция, която не прилага този данък, тогава  дохдодите ну биха били обект на дпълнително облагане в държавата, където компанията е местно лице. Може би разходите за плащания към държави, които не въвеждат ГМД, няма да бъдат признавани за данъчни цели.“

По този начин страните, които не са въвели ГМД има опасност да загубят търговски партньори, както и инвестиции. И в определен етап от своето развите да бъдат принудени да го въведат.

Савов не даде категорична прогноза дали след въвеждането на ГМД България ще загуби ореола си на страна, атрактивна за инвестиции от държавите участнички в Г-20.

“За да бъде една дестинация привлекателна за чужди капитали, фактор е не само ниското данъчно облагане. Има много други фактори като правната сигурност, предвидимостта, от които зависи интересът към една държава.“

Все пак, гостът призна, че въвеждането на ГМД, ще намали шансовете на страната ни да привлича чужди компании. Савов счита още, че глобалният минимален данък е отговорът на САЩ срещу намеренията на ЕС да въведе дигитален данък, който ще засегне предимно ИТ гигантите. А те пък са предимно американски компании.

Според някои анализи – допълни той – ГМД ще се яви като едно лекарство срещу увеличаването на корпоративния данък в САЩ. Припомняме, че то дойде като резултат от намеренията на президента Джо Байдън да инвестира 1.9 трилиона долара в американската икономика.

Ако корпоративинят данък в САЩ стане 28%, има опасения, че американсите компании ще станат по-малко конкурентоспосбни спрямо мултинационални компании от Азия, ЕС и други региони, обобщи Савов.Той допълни, че ГМД ще позволи подобряване на тяхната конкурентоспосбност.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.