В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Джулиан Лий: Втора вълна на пандемията е основен риск за петролните пазари

Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, В развитие, 17.09.2020

12:36 | 17 септември 2020
Обновен: 15:50 | 17 септември 2020
Автор: Николета Рилска

Специалистите не са единни в мнението си относно това накъде ще тръгнат цените на петрола. Все още има огромна несигурност около търсенето, пътуването със самолети не се възстановява добре, налице са огромни страхове за това какво ще се случи през зимата и дали няма да има втора вълна на пандемията. Това каза Джулиан Лий, петролен стратег в Bloomberg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

“Ситуацията на петролните пазари зависи от това как икономиките се възстановяват след пандемията, дали ще има преструктуриране”. 

Лий посочи, че възстановяването в търсенето в световен мащаб се забавя. “Виждаме, че пътният транспорт в Европа леко се възстановява, в някои части на Азия се заговори за връщане към нивата от 2019 г. Нивата на търсене обаче все още остават твърде ниски - на 40-45% от това, което видяхме през последното тримесечие на миналата година”, обясни той. 

“Предлагането на петрол вероятно няма да продължава да се понижава, а ще започне да се възстановява. Има опит да се избегнат ограниченията, които иначе бяха приети от всички членки на Организацията на страните износителки на петрол”. 

Лий очаква цените на петрола в бъдеще да оказват по-скоро инфлационен натиск. 

“Цените на петрола обикновено са функция от съотношението между търсене и предлагане и в какъв период се развива действието. Рафинират се по-големи количества от необходимите, намаляват инвестициите в нови петролни полета, вероятно все повече рафинерии ще затворят. Ако продължава да няма инвестиции, цените ще станат инфлационни”, отбеляза стратегът. 

Според него електричеството оттук нататък ще е все по-важен източник на енергия. “Електричеството ни дава много възможности, но то не може да е основен източник - трябват ни възобновяеми източници”, отбеляза Лий.

Целия разговор гледайте във видеото.

 Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.