ОПЕК понижи очакванията си за търсенето на петрол през 2020 г.

Картелът предупреди, че рисковете остават високи и за първото полугодие на следващата година

19:05 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) понижи прогнозите си за ръста на търсенето на "черно злато" тази година, като се позова на по-слабото от очакванията възстановяване в Индия и други азиатски страни, предава Investor.bg. Картелът предупреди също, че рисковете остават високи и за първото полугодие на следващата година.

Във внимателно следения месечен доклад на организацията, публикуван в понеделник, ОПЕК ревизира към понижение прогнозата си за глобалното търсене на петрол до средно 90,2 млн. барела дневно през 2020 г. Това е свиване с 400 хил. барела дневно спрямо предходния месец и съставлява намаляване с 9,5 млн. барела дневно на годишна база.

Докладът беше публикуван в момент, когато пазарните участници стават все по-притеснени от буксуващото възстановяване на икономиката и намаляващото търсене на гориво след коронавирусната пандемия.

Картелът, обединяващ някои от най-големите производители на петрол в света, в който доминират страни от Близкия изток, съобщи в понеделник, че е ревизирал търсенето на петрол в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) към повишение с около 100 хил. барела дневно заради по-малките от очакванията спадове във всички подрегиони през второто тримесечие.

Но търсенето на петрол беше ревизирано към понижение с 500 хил. барела дневно в региона извън ОИСР заради по-слабото търсене в Азия, особено в Индия.

Гледайки към бъдещето, ОПЕК отбелязва, че негативните последици за търсенето на петрол в Азия се очаква да се запазят и през първите шест месеца на 2021 г.

„Освен това рисковете остават високи, особено що се отнася до развитието на случаите на заразени с COVID-19“ и потенциалните ваксини“, отбелязва картелът в доклада.

„Също така скоростта на възстановяване на икономическата дейност и потенциалният ръст на терсенето на петрол в други азиатски страни, включително Индия, остават несигурни“, допълва той.

В резултат на това ОПЕК очаква глобалното търсене на петрол да расте с 6,6 млрд. барела дневно до средно 96,9 млн. барела дневно догодина. Новата прогноза също е с 400 хил. барела дневно по-малко спрямо предишните очаквания.

Към 16 ч. българско време фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,8% до ниво от 39,51 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 0,99% от стойността си до 36,93 долара за барел.

Цените на петрола се понижиха с около 40% от началото на годината.

Повече по темата четете на Investor.bg.