BP: Ерата на растеж на търсенето на петрол приключи

Компанията представи доклад, съдържащ няколко сценария за петролния пазар след удара от Covid-19 и на фона на енергийна трансформация

15:23 | 14 септември 2020
Обновен: 15:23 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

BP заяви, че силният растеж при търсенето на петрол е приключило, превръщайки се в първия голям играч, който обявява края на ерата, която мнозина смятаха, че ще продължи още едно десетилетие или повече, съобщава Bloomberg. 

Потреблението на петрол може никога да не се завърне до предкризисните нива, обяви компанията в доклад в понеделник. Дори при най-оптимистичния сценарий на дружеството търсенето няма да нараства през следващите две десетилетия на фона на енергийния преход, който кара светът да се оттегли от изкопаемите горива. 

BP смята,

BP смята, че търсенето на петрол вече е достигнало пика си. Графика: Bloomberg

Очакванията на BP са доста различни спрямо тези на останалите играчи в сектора. Ръководители на енергийни гиганти и енергийни министри на членовете на Организацията на страните износителки на петрол прогнозират, че търсенето на петрол ще се радва на още десетилетия растеж. Те описват черното злато като единствената стока, която може да задоволи търсенето на фона на нарастващото население на света и разширяващата се средна класа. 

Британският гигант обаче чертае различно бъдеще, при което доминацията на петрола е изправена пред предизвикателства и в крайна сметка залязва. Това обяснява защо BP предприе най-смелите стъпки в сектора досега, за да приведе бизнеса си в съответствие с целите на Парижкото споразумение за климата. 

Само шест месеца, след като пое ръководството на BP, главният изпълнителен директор на компанията Бернар Луни заяви през август, че дружеството ще намали добива на петрол и природен газ с 40% през следващото десетилетие и ще похарчи до пет милиарда долара годишно за изграждането на един от най-големите бизнеси в света за възобновяема енергия. 

Луни смята, че потреблението на петрол може би вече е достигнало своя връх като резултат от пандемията, по-строгите правителствени политики и промяната на потребителското поведение. Прогнозите на BP показват, че потреблението ще се свие с 50% до 2050 г., според един от сценариите, като според друг спадът може да достигне близо 80%. В “обичайна” ситуация търсенето ще се възстанови, но след това ще се задържи на ниво от около 100 милиона барела на ден през следващите 20 години, сочат още очакванията на компанията.

BP не е единствената голяма петролна компания, която адаптира бизнеса си към енергийната трансформация. Royal Dutch Shell, Total и други европейски компании обявиха подобни планове за преминаването към по-чисти операции на фона на настояванията от потребителите, правителствата и инвеститорите за промяна. 

Три възможни сценария 

Докладът на BP е публикуван преди тридневните разговори на компанията, започващи в понеделник, относно нейната стратегия за преминаване към по-чиста енергия. Изследването разглежда три сценария, които не са прогнози, но въпреки това обхващат широк спектър от възможни резултати през следващите 30 години и формират основата на новата стратегия, обявена от Луни през август.

При първия сценарий търсенето на петрол се понижава в резултат на коронавирусната пандемия. “Търсенето се възстановява впоследствие, но никога до предкризисните нива”, посочва Спенсър Дейл, главен икономист на BP. 

Това е в контраст с много други очаквания. Според Ръсел Харди, главен изпълнителен директор на Vitol Group, търсенето на петрол ще отчита 10-годишен растеж, преди да се насочи към значителен спад. Той очаква потреблението да се върне до предкризисните нива до края на следващата година. 

Прогнозата на BP за миналата година съдържаше сценарий, наречен „Повече енергия“, при който търсенето на петрол нараства стабилно до около 130 милиона барела на ден през 2040 г. Този път няма такъв сценарий.

„Търсенето на петрол ще спада през следващите 30 години“, се казва в доклада на BP. „Мащабът и темпът на този спад се определят от нарастващата ефективност и електрифицирането на автомобилния транспорт“, добавят от компанията. 

Отражението на коронавируса 

Пандемията удари потреблението на петрол тази година, след като страните въведоха ограничения срещу разпространението на заразата. Въпреки че търсенето се възстановява, както и цените на петрола, здравната криза все още бошува в много части на света и перспективите остават несигурни до създаването на надеждна ваксина. 

В сегашната ситуация са налице дългосрочни поведенчески промени - като преминаването към дистанционна работа, което ще засегне икономическата активност и просперитета на развиващия се свят, както и търсенето на течни горива, смятат от BP. Това означава, че пазарът няма да е способен да преодолее вече понижаващото се потребление в развития свят.