Цените на петрола ще се възстановят на нивата от преди пандемията през 2021 г.

Петролните запаси ще продължат да намаляват, тъй като ОПЕК+ спазва договореното свиване на производството

07:46 | 26 август 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Ако се приеме, че вече е предотвратено повторно налагане на строги ограничителни мерки срещу коронавируса, световните цени на суров петрол ще продължат плавното си покачване и ще достигнато до 50 долара за барел до края на тази година. А до края на 2021 г. цената на петрола ще се увеличи до около 60 долара за барел и по този начин ще се върне на нивата от преди пандемията, пише в свой анализ S&P Global Market Intelligence, като се позовава на последните прогнози на анализатори.

Петролът ще продължи да поскъпва през 2021 г. и до края на същата година ще се търгува на цена между 55 долара за барел и 60 долара за барел, коментира анализаторът в Evercore ISI Дъг Тересън по време на уебинар мината седмица

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI на борсата в Ню Йорк поскъпнаха с над 80 долара от историческия срив през април, когато бяха регистрирани отрицателни цени. За няколко седмици цените на петрола се възстановиха до 40 долара за барел, след като американските компании ограничиха производството на черното злато.

Цените на фючърсите на петрола от сорта Брент и WTI обикновено се движат близо до едни и същи нива, но разликата между тях се увеличи драстично през април, когато WTI регистрира отрицателни цени за първи път в историята си. Това подчерта страховете, че капацитетът за съхранение на петрол в хранилището в Къшинг, Оклахома, е напът да се изчерпа.

Очакванията са търсенето на петрол в световен мащаб да бъде много слабо през 2020 г., като според прогнозите спадът ще е с между 8 млн. и 9 млн. барела на ден, обяснява Тересън. По думите му докато търсенето се възстановява и икономиката се връща към растеж, потреблението може да достигне нивата от 2019 г. през 2022 г.

Световните запаси на петрол трябва да продължат да намаляват до 2021 г., тъй като страните членки на ОПЕК+ спазват договореното свиване на производството.

Според постигнатото през юни споразумение ОПЕК и съюзниците ѝ ще намалят производството на петрол със 7.7 млн. барела на ден от август до края на тази година, а от януари 2021 г. до април 2022 г. ще поддържат ограничаване на производството от 5.8 млн. барела на ден.