В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Петролът няма да се върне на цените от преди пандемията при втора вълна през есента

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 24.08.2020

14:31 | 24 август 2020
Обновен: 16:16 | 24 август 2020
Автор: Димитър Баларев

Към момента се наблюдава стабилна цена на петрола – WTI е над 40 долара за барел, а сортът Брент се търгува за 44 долара за барел. Тези ценови равнища ще се запазят и през септември, стига да не видим увеличаване броя на заразените и съответно намаляване на потреблението на петрол. От страна на ОПЕК+, както и у повечето мениджъри на хедж фондове, присъстват подобни съмнения за втора вълна през зимния сезон. Тя ще се отрази на бързото възстановяване на предпаднемичните ценови равнища. Това заяви Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

По думите на Николай Шуманов тази стабилност на ценовите равнища е свързана със страха на повечето пазарни участници да влязат в търговията с петрол в момента.

„Всички мислят, че точно сега е моментът, когато петролът е на справедлива цена. Като се вземе предвид производството и потреблението на някои страни, и тяхната политика около сектора, като например намерението на САЩ да започнат нова търговска война, то това няма как да не отблъсне повечето участниците от търговията с черно злато.“

Гостът изказа съмнения относно сплотеността на страните от ОПЕК и добави, че „при тях никога не се знае кога може да започне нова ценова война“. Към този момент от 95 до 97% от заявените задължения се изпълняват от страните, като изключение правят Ирак и Нигерия, върху които според Николай Шуманов ще им бъде оказан натиск.

„Двумесечната ценова война между Русия и Саудитска Арабия беше добър урок за страните от ОПЕК. Но те главно се притесниха от бюджетните си дефицити, тъй като най-вече страните от Арабския полуостров са изцяло зависими от добива на петрол и диверсификацията на икономиките им е труден процес за тях.

Николай Шуманов спомена и за отказа от страна на Saudi Aramco да построи нефтопреработвални съоръжения в Китай на стойност 10 млрд. долара.

„Над 75% от петрола, който щеше да се преработва в китайските съоръженията, щеше да бъде внесен от Саудитска Арабия. Ако инвестицията беше реализиране, това щеше да сплоти партньорските взаимоотношения между двете държави.“

Николай Шуманов поясни, че „политиката на ОПЕК ще се запази, но ще има вариации според нивата на потребление на петролни продукти. Текущите ценови нива са максималните, но ако има разхлабване на мерките и мобилността се повиши, цените могат да достигнат нивата си преди кризата – между 50 и 60 долара за барел“.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички гости на предването "В развитие" може да видите тук.