Петролните пазари вече усещат хладния есенен вятър

Възстановяването на търсенето официално е в застой

11:19 | 6 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg
Снимка: Angus Mordant/Bloomberg

На фона на отиващия си летен сезон, обичайно силен по отношение на пътуванията, пазарите на петрол вече усещат хладния есенен вятър, пише Джулиан Лий за Bloomberg. 

Възстановяването на търсенето официално е в застой, а междувременно членките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори вече започнаха да намаляват рекордните съкращения на производството. 

След силното първоначално възстановяване от рекордните спадове, предизвикани от пандемията, търсенето се свива драматично. Това е най-видно за страните, които публикуват подробни данни, като САЩ, Великобритания и някои европейски държави. 

Възстановяването при

Възстановяването при търсенето на петрол в САЩ изпадна в застой на около 85% от миналогодишните нива. Графика: Bloomberg 

Търсенето на петрол в Индия остава слабо, което е лоша новина за очакващите по-високи цени на петрола. Преди коронавирусната криза Индия се присъедини към Китай като един от основните центрове на растеж на потребление на течно гориво. Продажбите на транспортни горива на трите най-големи търговци в сектора - Indian Oil, Bharat Petroleum и Hindustan Petroleum, остават с над 20% по-ниски на годишна база през юли и август.

Търсенето на

Търсенето на транспортни горива в Индия все още е с над 20% по-ниско от миналогодишните нива. Графика: Bloomberg 

Потенциален източник на оптимизъм е Китай, като страната може да предостави известна подкрепа на търсенето. Потреблението на петрол в най-големия вносител в глобален мащаб през юли нараства с 19,5% на годишна база, сочат изчисления на Bloomberg на базата на данни на Главната митническа администрация на Китай. Въздушният транспорт в огромния вътрешен пазар на страната също отчита ръстове. Броят на пътниците на трите най-големи китайски авиокомпании - Air China, China Eastern Airlines и China Southern Airlines, се повишава с около 25% на месечна база през юли. Според компанията за анализи в транспортния сектор ForwardKeys пътуванията по въздух в Китай ще се възстановят напълно през този месец. 

Китай обаче вече има достатъчно петрол. Страната се възползва от понижените цени през март и април, за да направи покупки, с което увеличи значително запасите си.

Доставките на

Доставките на суров петрол от Персийския залив към Китай се свиват с над един милион барела на ден след ръстовете през април и май. Графика: Bloomberg 

Дори търсенето отново да започне да расте в Китай или където и да е, вероятността за незабавно отражение върху цените на петрола е малка. Опустошението, причинено от коронавирусната пандемия, остави достатъчно свободен капацитет по цялата верига за доставка на петрол.

Капацитетът на резервите по отношение на шистовия петрол може да е дори по-голям. Въпреки че шистовите производители в САЩ може никога да не възстановят нивата на работа до тези преди пандемията, все още има възможност за увеличаване на производството спрямо настоящите свити нива. 

Най-голямата концентрация на резервен производствен капацитет се намира далеч в Персийския залив и под тундрата в Северна Русия. Групата на ОПЕК+ от 23 държави намали колективното си производство с 9,7 милиона барела на ден към май. Оттогава те започнаха да облекчават тези съкращения, като повишават общата цел на производството с 2 милиона барела на ден от началото на август.

Част от тези количества първоначално трябва да бъдат компенсирани от ангажиментите на няколко страни за допълнителни намаления, тъй като те не изпълниха задълженията си изцяло в първите месеци, след като споразумението влезе в сила. Повече петрол също ще бъде необходим в страните от Персийския залив, за да посрещнат увеличеното търсене на електричество през лятото. Нито един от тези фактори обаче няма да бъде достатъчен за доставките за дълго. 

Твърдата линия на Саудитска Арабия към измамите с многогодишните квоти на ОПЕК успя да предизвика обещания за компенсиране на по-ранните недостатъци, но Ирак - най-големият свръхпроизводител, се стреми да намали тежестта на своите компенсаторни съкращения, като удължи продължителността им. Междувременно търсенето на електроенергия от Персийския залив скоро ще се оттегли от летните върхове, тъй като температурите спадат, освобождавайки повече от допълнителната продукция, която да бъде изнесена.

Охлабдането от наближаващата есен вероятно ще се усети на петролните пазари, преди те да се ребалансират.