Натрупаните запаси на петрол по време на пандемията ще тежат на пазара и през 2021 г.

Отслабеното възстановяване на петролните пазари помрачи очакванията на ОПЕК, МАЕ и Администрацията за енергийна информация на САЩ

17:12 | 16 септември 2020
Обновен: 18:03 | 16 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Запасите на сурови и рафинирани продукти, натрупани по света по време на пандемията, няма да бъдат изчистени до края на следващата година, дори членките на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори да се придържат стриктно към производствените си цели. Това е заключението в последните месечни доклади на Международната агенция за енергетика и ОПЕК, цитирани от Bloomberg. 

Само Администрацията

Само Администрацията за енергийна информация на САЩ смята, че запасите на петрол, натрупани по време на пандемията, напълно ще се изчерпят до края на следващата година. Графика: Bloomberg 

Според очакванията на МАЕ и ОПЕК, дори производството на петрол да се запази на настоящите целеви нива на картела до края на тази година и през 2021 г., глобалните запаси все пак ще са над нивата от края на 2019 г. Размерът на излишъка варира от 106 милиона барела, според МАЕ, до почти 500 милиона барела в прогнозата на ОПЕК.

Единствено Администрацията за енергийна информация на САЩ смята, че запасите от пандемията напълно ще се изчерпят до края на следващата година. Преди месец Администрацията очакваше запасите през четвъртото тримесечие на 2021 г. да са с почти 820 милиона барела под нивото през същото тримесечие на 2019 г., докато към момента очаква дефицит от само 350 милиона барела. Прогнозите на МАЕ, ОПЕК и Администрацията за енергийна информация са ревизирани в посока надолу спрямо очакванията им от миналия месец. 

Администрацията за

Администрацията за енергийна информация на САЩ, ОПЕК и МАЕ повишиха очакванията си за запасите на петрол към края на 2021 г. спрямо предишните им прогнози, публикувани месец по-рано. Графика: Bloomberg    

Американската администрация намали очакванията си за глобалното потребление на петрол през следващата година с 570 хиляди барела на ден спрямо предишната си прогноза. ОПЕК ревизира очакванията си дори повече, понижавайки прогнозираното търсене със 770 хиляди барела на ден. За разлика от тях, МАЕ ограничи песимизма си до предстоящото последо тримесечие на 2020 г.  

Прогнозите за

Прогнозите за глобалното търсене на петрол се понижават от миналия месец. Графика: Bloomberg    

Въпреки че перспективите за търсенето на петрол се помрачават, Американската администрация за енергийна информация очаква доставките извън ОПЕК да се възстановят по-бързо, отколкото МАЕ или картела, през останалата част на 2020 г. и през следващата година. Администрацията очаква до последното тримесечие на 2021 г. общите доставки на страните извън групата ОПЕК да са само с 1,26 милиона барела на ден по-малко спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г. Прогнозата е в рязък контраст с тази на МАЕ, която очаква производството извън картела остане с 3,4 милиона барела на ден под това от края на 2019 г.