MAE: Възраждането на пандемията притиска тъсенето на петролните пазари

Агенцията понижи прогнозите си за потреблението на изкопаеми течни горива през останалата част на годината

14:42 | 15 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Перспективите за глобалния петролен пазар са „още по-крехки“, тъй като възраждащата се пандемия от коронавирус забавя възстановяването на търсенето, заявиха от Международната агенция по енергетика (МАЕ), цитирани от Investor.bg.

Агенцията, която съветва големите икономики по отношение на различните енергийни въпроси, понижи прогнозите за потреблението на изкопаеми течни горива през останалата част на годината, като очаква запасите на петрол - които се възстановиха до рекордни нива през юли – да се свият по-бавно от очакваното, съобщава Bloomberg.

"Очакваме възстановяването на търсенето на петрол да се забави значително през втората половина на 2020 г.", изтъква базираната в Париж агенция в своя месечен доклад. „Пътят напред е несигурен на фона на нарастващите случаи на заразени с COVID-19 в много части на света“, предупреждават от МАЕ. 

Основните петролни сортове се търгуват под 40 долара за барел в борсата в Лондон преди обяд българско време във вторник, доближавайки най-ниските си нива от повече от два месеца, тъй като възстановяването, наблюдавано по-рано това лято, започва да отслабва.

Прогнозата на МАЕ е предхождана от мрачните оценки, направени по-рано тази седмица от петролния гигант BP Plc, търговската къща Trafigura Group и Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

Помрачената перспектива на МАЕ подчертава предизвикателството, пред което са изправени ОПЕК и нейните партньори, които постигнаха огромни производствени съкращения, за да подкрепят пазара, като се очаква техните представители да се срещнат по-късно тази седмица, за да преразгледат напредъка на инициативата.

Картелът също се опитва да запази всички свои членове ангажирани със стратегията си. Обединените арабски емирства (ОАЕ) - традиционно непоколебим съюзник на лидера на картела Саудитска Арабия - нарушиха производствените си квоти през август, изпълнявайки само 10% от намаленията, според оценките на МАЕ.

Повече по темата четете на Investor.bg.