ОПЕК на 60 г.: Няма лесно решение за проблемите на картела

За групата е все по-трудно да накара членовете си да се придържат към договорените производствени цели

07:44 | 14 септември 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол става на 60 години, докато разцепленията между нейните членове излизат отново на повърхността на фона на опитите на лидера Саудитска Арабия да поддържа дисциплината сред страните, искащи да изпомпват повече петрол от договорените ограничения, пише Джулиан Лий в анализ за Bloomberg. 

Празненствата по случай рождения ден на организацията, които трябваше да се проведат в Al-Shaab Hall в Багдат, бяха отменени заради коронавирусната пандемия. Това донякъде може да се окаже полезно за ОПЕК, имайки се предвид разривите между различните страни членки на организацията, които винаги са съществували, тъй като единствената обща характеристика между тях е икономическата им свръхзависимост от износа на петрол. 

Графика

Графика: Bloomberg 

Екзистенциалното предизвикателство от създаването на ОПЕК е търсенето на начин, по който членовете на картела да се придържат към договорените производствени цели в рамките на организацията. До момента тя не е намерила ефективно решение, чрез което да преодолее този проблем. 

Страните от Арабския полуостров с високи резерви на петрол и нисък брой на населението като цяло се справят доста по-добре с придържането към производствените си цели, отколкото останалите. Неотдавнашното изключение е Ирак, който беше освободен от квотите от 1990 до 2017 г. поради войната, санкциите и необходимостта от възстановяване на разрушената си икономика.

Наскоро изглеждаше, че новият министър на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман е намерил решението. Вместо “да си затваря очите” за измамите, поемайки непропорционален дял от тежестта за балансиране на търсенето и предлагането, той публично засрами страните, които не се придържат към договорките, като настоя те да компенсират първоначалните си неуспехи и да намалят производството спрямо постигнатото споразумение. 

Това обаче се оказа предизвикателство, тъй като веднага, след като стане ясно, че дадена страна не е спазила споразумението, се появява друга. Двете най-големи виновници - Ирак и Нигерия, обещаха да преминат към по-дълбоки съкращения и дори изглеждаше, че наистина се опитват да ги приложат. Това обаче подчерта недостатъците на други страни и най-вече Русия, която не е член на ОПЕК, но участва в разширения алианс ОПЕК+. 

Русия е намалила производството си на около 95% от договорените количества през април, сочат данни на Съвместният министерски комитет за наблюдение на ОПЕК (JMMC). Това е значително по-добър резултат, отколкото този по време на първото споразумение на алианса, което беше в сила от 2017 г. до края на март. Производството на страната обаче все още е с около 100 хиляди барела на ден над целта, която я прави втория свръхпроизводител за юли. 

Графика

Графика: Bloomberg

Въпросът е защо на Русия се орави подобен компромис. Вероятно има усещане, че страната е предприела по-дълбоки съкращения, отколкото мнозина очакваха, след като се оттегли от предишната сделка на ОПЕК+.  Възможно е и Саудитска Арабия да смята, че е неразумно да се противопостави на толкова важен партньор.

Следващият проблем, който може да се появи, е вероятно да е дори по-смущаващ за Рияд и е свързан с Обединените арабски емирства - дългогодишен партньор на Саудитска Арабия. По собствено признание ОАЕ са изпомпвали около 100 хиляди барела на ден повече, отколкото би трябвало да произвеждат през август, поради пиковото търсене на електроенергия през лятото, което значи, че са се придържали на споразумението на 82%. 

Това може да създаде възможност за нежелани спорове на заседанието на JMMC, насрочено за по-късно тази седмица. Знакът, че един от най-дисциплинираните членове променя ходовете си, е наистина лош и ще затрудни изискването останалите производители да се придържат към договорката.