ОПЕК+ постигна споразумение за увеличаване на производството на петрол през август

Ръстът в предлагането ще бъде “едва усетен”, коментира енергийният министър на Саудитска Арабия

17:14 | 15 юли 2020
Обновен: 17:28 | 15 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори ще възстановят част от производството на петрол през следващия месец, но влиянието ще бъде “едва усетено”, тъй като търсенето нараства след коронавирусната криза, заяви енергийният министър на Саудитска Арабия, цитиран от Bloomberg. 

След почти три месеца на историческо свиване на производството за преодоляване на ефекта от глобалната пандемия, коалицията от 23 страни, водена от Рияд и Москва, ще премине към план за постепенно намаляване на съкращенията. Решението беше очаквано, но все още крие някои рискове на фона на подновения ръст на новозаразени в САЩ - най-големият потребител на петрол в глобален мащаб. 

Цената на лекия суров петрол се повиши с 0,7% до 40,59 долара за барел следобед на борсата в Ню Йорк. 

“Тъй като се придвижваме към следващата фаза на споразумението, допълнителните доставки след облекчаването на съкращенията на производството ще бъдат потребени, тъй като търсенето се насочва по своя път на възстановяването”, коментира саудитският енергиен министър принц Абдулазиз бин Салман в началото на срещата на ОПЕК+ в сряда. “Икономиките по света отварят, въпреки че са внимателни и процесът е поетапен. Признаците на възстановяване са несъмнени”, коментира още той. 

ОПЕК+ ще свие доставките на пазара със 7,7 милиона барела на ден през август, като съкращенията в момента са от 9,6 милиона барела на ден. Двете най-големи членки на групата - Русия и Саудитска Арабия, публично подкрепиха решението, както и останалите министри, участвали във видеоконференцията. 

Увеличението на предлагането ще бъде компенсирано донякъде от страните членки на картела, които не изпълниха своите ангажименти за намаляване на производството през май и юни - като Ирак и Нигерия. Те ще компенсират за това с допълнителни намаления през август и септември.

ОПЕК очаква търсенето на суров петрол, произвеждан от страните в организацията, да скочи рязко през следващата година, надминавайки нивата, наблюдавани преди пандемията.

От ОПЕК посочват, че тяхното производство може да скочи с 25% през 2021 г. до средно 29.8 млн. барела на ден, което е над нивата за 2019 г.

Докато увеличението отчасти се ръководи от възстановяването на глобалното търсенето на петрол с възобновяване на икономическия растеж, то значение има и представянето на конкурентите. След спада със 7,4% през тази година САЩ се очакват да регистрират ограничен ръст на производството през 2021 г., се посочва още в месечния доклад на алианса, публикуван във вторник.

От ОПЕК заявяват още, че са реализирали над 100% от обещаното ограничение в производството през юни.