МАЕ: Възстановяването на петрола ще зависи от пандемията

Глобалното търсене на петрол е напът да спадне с около 8% през 2020 г.

16:10 | 10 юли 2020
Обновен: 17:03 | 10 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: pixabay
Снимка: pixabay

Международната агенция по енергетика (МАЕ) увеличи перспективите си за глобалното търсене на петрол, но предупреди, че възстановяването може да бъде спряно, ако отново пламнат огнищата на коронавирус, които към момента са овладени, пише Investor.bg.

Сривът в потреблението на горива през второто тримесечие се оказа не толкова дълбок, колкото се очакваше първоначално, като МАЕ прогнозира търсенето рязко да се възстанови през следващите три месеца, тъй като икономическата активност вече се възобновява.

Застрашаващите стабилността на петролните пазари запаси от суровината ще намалеят, тъй като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците ѝ удължават предприетите мащабни съкращения на производството.

Увеличаването на случаите на новозаразени с коронавирус в Азия и в някои американски щати обаче хвърля сянка върху перспективите.

„Ускоряващият се ръст на броя на случаите на COVID-19 е смущаващо напомняне, че пандемията все още не е поставена под контрол и рискът за нашите пазарни перспективи почти сигурно е в посока надолу“, предупреди МАЕ.

Международните цени на петрола постепенно се възстановиха от исторически ниските нива, регистрирани през април, търгувайки се при стойност малко под 42 долара за барел на борсата в Лондон, докато потреблението на гориво расте в международен план.

Шоковите вълни от коронавирусната криза все още се усещат, изтъква базираната в Париж агенция.

Търсенето на петрол в световен мащаб е на път да спадне със 7,9 милиона барела на ден, или с около 8%, през тази година, тъй като блокировките и икономическото свиване намаляват нуждата от петролни продукти като реактивно гориво и бензин.

Още по темата прочетете в Investor.bg.