ОПЕК: Чакаме рязък скок в търсенето на петрол през 2021 г.

Световното търсене на петрол ще се възстанови със 7 милиона барела на ден или 7.7% през следващата година

16:54 | 14 юли 2020
Обновен: 16:59 | 14 юли 2020
Автор: Магдалена Иванова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

ОПЕК очаква търсенето на суров петрол, произвеждан от страните в организацията, да скочи рязко през следващата година, надминавайки нивата, наблюдавани преди пандемията, съобщава Bloomberg, цитирайки месечния анализ на картелната организация.

От ОПЕК посочват, че тяхното производство може да скочи с 25% през 2021 г. до средно 29.8 млн. барела на ден, което е над нивата за 2019 г.

Докато увеличението отчасти се ръководи от възстановяването на глобалното търсенето на петрол с възобновяване на икономическия растеж, то значение има и представянето на конкурентите. След спада със 7.4% през тази година САЩ се очакват да регистрират ограничен ръст на производството през 2021 г., се посочва още в доклада.

От ОПЕК заявяват още, че са реализирали над 100% от обещаното ограничение в производството през юни.

Очаква се алиансът ОПЕК+, който включва страни като Русия, да обяви на среща в сряда, че ще премахне някои от ограниченията от следващия месец. Съгласно условията на споразумението ограниченията в продукцията трябва да бъдат намалени от 9.6 млн. барела на ден до 7.7 млн. барела на ден.

Световното търсене на петрол ще се възстанови със 7 милиона барела на ден или 7.7% през следващата година до средно 97.72 милиона на ден, заяви ОПЕК при първата си подробна оценка на пазара през 2021 г. Все пак дори това е под нивата, наблюдавани през миналата година или през 2018 г., а растежът ще зависи от коронавируса и възстановяването в туристическия сектор.

Организацията повиши оценката си за търсенето през 2020 г. съвсем леко - със 100 хил. барела на ден, като прогнозира, че потреблението остава напът да отчете рекорден годишен спад от 8.95 милиона барела на ден.

Снабдяването с петрол извън ОПЕК се очаква да намалее с 3.26 милиона барела на ден през 2020 г. и през следващата година да нарасне само с 920 хил. барела на ден. Това би било глътка въздух за организация, чийто пазарен дял намалява през по-голямата част от последното десетилетие заради американските шистови производители.

Ограниченията в производството помогнаха на петрола сорт Брент да повиши цените си повече от два пъти от края на април до нива от около 42 долара за барел.

Миналия месец картелът намали добива с още 1.89 милиона барела на ден до 22.27 милиона барела на ден, като Саудитска Арабия спази обещанията за допълнителни съкращения, а други членове засилиха спазването на обещаните намаления. Комисия, която оценява прилагането на ограниченията, заседава по-късно във вторник преди срещата на енергийните министри в сряда.