Петролът поевтинява до 40 долара за барел преди ключова среща на ОПЕК+

Очакванията са в сряда ОПЕК+ да представи план за леко повишаване на производството на петрол

16:08 | 13 юли 2020
Обновен: 16:08 | 13 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижават преди срещата на страните членки на ОПЕК+ през тази седмица, на която групата вероятно ще представи плановете си за намаляване на мащабните съкращения на производството на черно злато, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху петрола на борсата в Ню Йорк поевтиняват до 40.04 за барел към 15:30 часа българско време. Организацията ще оцени състоянието на пазара по време на онлайн среща в сряда, като очакванията са, че страните членки на ОПЕК+ постепенно ще се отдръпнат от намаляването на добива, което помогна за възстановяването на цените на петрола от срива през април. Водещите руски петролни компании се подготвят да увеличат производството си през следващия месец при липса на други насоки от страна на Министерството на енергетиката в страната, твърдят запознати с вътрешните процеси източници на Bloomberg, пожелали да запазят анонимност.

Покачването на доставките на петрол ще се случи, докато САЩ изпитват трудности в ограничаването на разпространението на коронавируса, което влошава прогнозите за търсенето. Сходна е ситуацията и в Индия, най-бързо развиващият се потребител на енергия в света. През уикенда в страната са потвърдени близо 50 хиляди нови случая на коронавирус.

„Изглежда, че ОПЕК+ ще се придържа към плана за лек ръст на производството на петрол през август“, коментира Бярне Шилдроп, анализатор по търгуваните на борсата стоки в SEB AB.

“При рекордно високото количество на запаси от петрол е разбираемо, че реакцията на пазара не е положителна при перспективите за ръст на производството с 2 млн. барела на ден“, обяснява той.

На събранието на ОПЕК+ ще се реши дали алиансът ще се придържа към свиването на производството на петрол с 9.6 млн. барела дневно още един месец или вече намалението на добива ще е от 7.7 млн. барела, както бе първоначално планирано. Според редица делегати, които са пожелали да запазят анонимност, вторият вариант е много по-вероятен.

„Темпът на възстановяването на цените на петрола ще зависи от това колко бързо ще бъде овладяна пандемията и колко дълго ОПЕК+ ще се придържа към свиването на производството на петрол“, твърдят анализатори от Bank of China International.