ОПЕК: Търсенето на гориво ще бъде потиснато и през втората половина на 2020 г.

Възстановяването на световната икономика няма да компенсира за срива на потреблението от първото полугодие

19:02 | 17 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) прогнозира, че търсенето на гориво ще продължи да бъде потиснато през втората половина на тази година заради нанесените от коронавируса щети върху икономиката. Това се случва ден преди ресорните министри от страните членки на картела да направят оценка на световните пазари, съобщава Bloomberg.

Въпреки че ще има постепенно възстановяване на световната икономика, то няма да компенсира за срива на потреблението от първите шест месеца на тази година, се посочва в последния месечен доклад на ОПЕК за петролния пазар. Според доклада бавното възобновяване на пътническите полети ще ограничи потреблението на гориво за самолети, а високата безработица ще окаже влияние върху използването на бензин.

Саудитска Арабия, Русия и други страни членки на ОПЕК+ ще проведат онлайн среща в четвъртък, за да направят преглед на влиянието на обявените преди месец мащабни съкращения на производството. Според изчисленията на ОПЕК+ 87% от рекордните съкращения на производството на петрол с 9.7 млн. барела на ден са били направени през май, твърди делегат, който е пожелал да запази анонимност, тъй като информацията не е публична.

Картелът запазва годишната си прогноза за глобалното търсене на петрол непроменена. Очакванията са, че потреблението през тази година ще се понижи с 9.1 млн. барела дневно. Според изчисленията на организацията количеството лек суров петрол, което страните членки трябва да доставят през това тримесечие, се понижава с 2.17 млн. барела дневно предимно заради стабилното производство на други места по света.

Докладът показва, че голяма част от близкоизточните страни членки на ОПЕК като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт са спазили почти напълно предвиденото понижение на добива в последното споразумение.

През изминалия месец общото производство на петрол на ОПЕК се е понижило с 6.3 млн. барела на ден до 24.195 млн. барела на ден, става ясно още от доклада.