ОПЕК+ удължава свиването на производството на петрол с месец

Картелът се споразумя да запази сегашните нива на понижаване на производстовото от 9.7 млн. барела дневно

16:40 | 6 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Jason Franson/Bloomberg
Снимка: Jason Franson/Bloomberg

ОПЕК+ реши да удължи с един месец периода, в който страните членки на организацията ще извършват рекордни съкращения на производството на петрол. Основната цел на мярката е да подкрепи допълнително възстановяването на цените на петрола, съобщава Bloomberg.

След края на днешните преговори между страните членки на ОПЕК+ делегатите заявиха във видео обръщение, че е постигнато единодушно съгласие за нова сделка. Картелът ще продължи със съкращенията на производството на петрол от 9.7 млн. барела на ден до края на юли. Това означава, че първоначалният вариант за разхлабване на мерките с понижаване на добива със 7.7 млн. барела дневно е отхвърлен.

В допълнение, страни като Нигерия и Ирак, поеха ангажимента да изпълнят изцяло планираното свиване на производството на петрол, както и да направят допълнително понижение на добива от юли до септември. Така двете страни ще компенсират за неизпълнението на поставената цел за съкращения през май и юни, обясниха делегатите.

Постигнатото споразумение е победа за Русия и Саудитска Арабия, които в продължение на една седмица убеждаваха останалите страни членки на ОПЕК+ да изпълнят задълженията си. Резултатът е успех и за министъра на енергетиката на кралството принц Абдулазиз бин Салман, който дълго време настояваше останалите страни членки на ОПЕК+ да спрат да правят измами, свързани с квотите им за производство.

Петролът поскъпва до над 42 долара за барел на борсата в Лондон, което е най-високата му стойност от последните шест седмици, като трейдърите очакват по-малък обем на доставки, докато търсенето се възстановява след премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса в редица страни. Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък заяви, че понижаването на производството на петрол от страна на ОПЕК+ спасява американската енергийна индустрия.

Страните от ОПЕК+ ще проведат нова среща през втората половина на юни, когато отново ще направят преглед на състоянието на петролния пазар.