Ирак ще опита да изпълни изцяло ангажимента си към ОПЕК за свиването на добива на петрол

Правителството в Багдад ще настоява добива на петрол в Иракски Кюрдистан да е под 370 хил. барела на ден

17:45 | 28 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Matthew Busch/Bloomberg
Снимка: Matthew Busch/Bloomberg

Ирак ще измени договорите си за добив на петрол от находищата, където производствените разходи са високи. Страната предприема този ход, тъй като се стреми да свие разходите си, докато ограничава производството на петрол. Това обяви петролният министър на Ирак Ихсан Абдул Джабар, цитиран от местното издание Al-Sabah, съобщава Bloomberg.  

Вторият по големина производител сред страните членки на ОПЕК има интерес да си сътрудничи с други глобални доставчици, за да намали добива на петрол, което ще подкрепи цените на черното злато, обяснява министърът. „Министерството преразглежда някои от договорите си и вероятно ще се опита да направи изменения при тези с по-високи цени“, коментира той пред иракския вестник, без да даде допълнителни подробности.

Сега Ирак, която отдавна изостава в изпълнението на поставените цели за свиване на производството на петрол от ОПЕК, намалява добива в съответствие с нов ангажимент към своите партньори в организацията. От началото на тази година петролът от сорта брент се срина с 38%, тъй като пандемията от коронавируса доведе до срив на търсенето на гориво.

„Министерството по петрола на Ирак планира да ограничи разходите за производствените процеси и ще инвестира в петролни полета, които са с по-леки и по-изгодни класове петрол“, обяснява Джабар. По думите му производството на петрол в полуавтономния кюрдски анклав в Северен Ирак не трябва да надвишава 370 хил. барела на ден. „Кюрдите трябва да се съобразят с целите на ОПЕК за свиване на петрола, като преговорите между базираното в Багдад министерство и регионалното правителство на Кюрдистан продължават“, допълва той.

През май Ирак изпълни едва 46% от обещаното съкращение на доставките с 1.06 млн. барела петрол на ден до 3.06 млн. дневно спрямо условията на споразумението на страните членки на ОПЕК+. В началото на този месец правителството в Багдад обеща, че ще изпълни напълно поставените цели за намаляване на производството през юни и постигна съгласие с партньорите относно начините за компенсиране на пропуснатите цели през май.