Саудитска Арабия настоява за увеличаване на производството на петрол

Оптимизмът на петролните пазари идва след доклад на МАЕ, според който най-лошото от пандемията за тях вече е отминало

09:43 | 12 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Съюз на петролните производители, ръководен от Саудитска Арабия, настоява Организацията на страните производителки на петрол и нейните партньори да увеличат производството от август на фона на признаците, че търсенето се възстановява след разхлабването на мерките срещу коронавируса, съобщава The Wall Street Journal. 

Ключови членове на ОПЕК и партньори ще проведат видеоконферентен разговор в сряда, за да обсъдят настоящото и бъдещо производство на организацията. През април Саудитска Арабия, най-големия износител на петрол в световен мащаб поведе нитиска за общо намаляване на производството на групата с 9,7 милиона барела на ден, след като пандемията срина търсенето. 

Сега Рияд и повечето от страните в картела подкрепя разхлабването на ограниченията, твърдят запознати източници. Според тях под предложението на Саудитска Арабия ОПЕК+ ще намали настоящите ограничения с 2 милиона барела на ден до 7,7 милиона барела. 

Относителният оптимизъм на производителите идва след доклад от петък на Международната агенция по енергетика, според който най-лошите ефекти върху глобалното търсене на петрол отшумяват, но ще продължат да имат отзвук на фона на бавното възстановяване на пазара през втората половина на 2020 г. 

Най-големите световни производители на петрол се опитват да стабилизират цените на пазара. Цената на сорт Брент се понижава с 31% от началото на годината. Фючърсите върху лекия суров петрол WTI достигнаха около 40 долара за барел към края на юни, след като се понижиха до отрицателни стойности в през април.