В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

САЩ и Китай се насочват към нова Студена война

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 27.07.2020

13:30 | 27 юли 2020
Обновен: 15:34 | 27 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев

САЩ и Китай навлизат в нова спирала на влошаващи се отношения. В рамките на дни двете дни разпоредиха затварянето на консулства във важни градове. Вероятно през 2020 г. засилващото се съревнование между двете държави ще се превърне в нова Студена война. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"В петък Пекин обяви, че закрива американското консулство в Чанду, като реципрочна мярка за решението на Вашингтон да затвори китайското консулство в Хюстън. Тези решения представляват нова глава във влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света".

Попов обобщи, че двете държави са преплетени в много конфликти по различни теми в няколко региона по отношемние на технологиите, инвестициите, шпионажа, здравната политика и териториални спорове.

Редакторът коментира и бизнес активността в еврозоната, която се увеличава за първи път от пет месеца насам, след като пандемията предизвика глобален срив.

"Индексът на мениджърите по поръчките PMI се покачи до най-високо си ниво от над 2 години. Сериозно подобрение се отчита и в услугите на производството. Има и някои предупретиелни знаци. Фирмите продължават да съкращават работни места, а търсенето оствава слабо", отбеляза Попов. 

"В производствения сектор се наблюдава особено рязък спад на заплатите, който е близо до отчетения най-лош спад през 2009 г. в разгара на финансовата криза".

По думите на главния редактор Германия продължава икономическото си възстановяване.

"Страната бележи първи ръст на бизнес активността от месеци насам. Ifo отчита повишаване на насторнието сред германските компании и през юли. Германският бизнес очаква най-голямата икономика в Европа да се възстанови от коронакризата, ако успее да избегне втора вълна на коронавируса".

Вижте видео с целия разговор, в който може да научите за настоящата политическа ситуация в България и най-важното около протестите. 

Всички гости на "В развитие" вижте тук