Икономиката на еврозоната ще се възстанови по-бързо от тази на САЩ

В страните от еврозоната много стари огнища на коронавирус вече успешно възстановиха икономическата си активност

12:03 | 26 юли 2020
Обновен: 12:04 | 26 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на еврозоната ще се възстанови по-бързо в сравнение с тази на САЩ. Това ще се случи предимно заради различните реакции срещу пандемията от страна на САЩ и европейските икономики, съобщава Bloomberg.

Неуспехът на САЩ да овладеят разпространението на коронавируса удря спирачките на икономическото възстановяване, докато в Европа много стари огнища на коронавирус вече успяха да възобновят икономическата си активност, без да причинят скок на броя на заразените с Covid-19.

От решаващо значение за устойчивото икономическо възстановяване е увереността, че вирусът вече не е извън контрол. Относителният успех на Европа може да подкрепи потребителите да харчат повече, а бизнесът да инвестира, което допълнително ще стимулира търсенето и растежа. Също така в региона бе свършена по-добра работа по отношение на запазването на заетостта и защитата на доходите. Чрез програмите за запазване на заетостта поне на този етап милиони служители продължават да получават заплата.

„Европа ще се справи по-добре, тъй като е прекъснала веригата, която свързва мобилността и вируса“, се посочва в доклад на JPMorgan. Междувременно Goldman Sachs прогнозира по-бързо и устойчиво възстановяване на икономиката на еврозоната от всички други региони заради ефективната борба срещу коронавируса.

„Напълно очевидно е, че икономиката на еврозоната отчете по-рязък спад, но се очаква и по-рязко възстановяване на растежа“, коментира Яри Стен, главен икономист за Европа в Goldman Sachs. “Еврозоната ще изпревари по растеж САЩ в рамките на период от една до две години. Това се случва много рядко“, обяснява той.

От 1992 насам икономиката на САЩ се представя по-добре от тази на еврозоната през целия период с изключение на осем години, показват данни на Международния валутен фонд (МВФ). Еврозоната успя да отбележи растеж през 2008 г., когато финансовата криза удари региона, докато щатската икономика се сви през същата година. Все пак през следващата 2009 г. спадът на БВП на САЩ бе по-слаб от този в еврозоната.

Икономиката на еврозоната вероятно се е свила с 12% през второто тримесечие на тази година, сочи проучване на Bloomberg. Според очакванията за същия период щатската икономика ще отчете спад от 35% на годишна база.