Лагард: Дефлация ще тежи над еврозоната в следващите две години

Коронавирусната криза ще ускори трансформирането на икономиката, смята гуверньорът на ЕЦБ

11:43 | 5 юли 2020
Обновен: 12:19 | 5 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че еврозоната е изправена пред две години на натиск върху цените към понижение, но може да се стигне до обрат след това, защото коронавирусната криза ще ускори трансформирането на икономиката, предава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

Ръководителката на ЕЦБ каза по време на уебинар в събота, че пандемията ще стимулира започналия преди това преход към по-голяма дигитализация и автоматизация, по-къси снабдителни вериги и по-зелени индустрии.
Същевременно централната банка ще трябва да запази изключително разхлабената си парична политика и ще трябва да бъдат развити финансови инструменти, които позволяват трансформирането на икономиката да бъде финансирано, допълни тя.

„Преходът към нови икономически модели ще бъде разрушителен, те вероятно ще бъдат по-разрушителни през първите две години, засягайки заетостта и производството, след което се надяваме да подобрят производителността“, заяви Лагард. „Така че динамиката на инфлацията ще бъде засегната, вероятно в началото с дефлационен аспект“, допълни тя.

Според гуверньора на ЕЦБ снабдителните вериги ще се свият с около 35%, а използването на роботи ще нарасне с между 70% и 75%. Тя също така отбеляза увеличаване на онлайн разплащанията за покупки на дребно от началото на годината и призова Европейския съюз да разработи единен дигитален пазар.

Лагард обаче предупреди, че пандемиите обикновено увеличават неравенството с икономически и социални последици, които централната банка ще трябва да вземе предвид.

Продължението на статията може да прочетете на Investor.bg.