Лагард: Засилването на паричните стимули е оправдано

ЕЦБ очаква икономическо свиване от 8,7% в еврозоната тази година

19:54 | 8 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че засилването на паричните стимули за борба с коронавирусната криза е оправдано заради „сериозните рискове“ за ценовата стабилност, предаде Bloomberg.  

Нетните ефекти от разширяването на програмата за спешно изкупуване на облигации с 600 милиарда евро (687 милиарда долара) до 1,35 трилиона евро са „изключително положителни“, заяви тя пред депутатите в Европейския парламент по време на виртуално изслушване в понеделник. 

Коментарите на гуверньора са защита срещу обвиненията, че извънредните мерки на ЕЦБ за борба с рецесията може да не са пропорционални на риска от странични ефекти като покачване на цените на активите и намалена възвръщаемост на спестяванията. 

„Тези мерки не само попречиха на икономиката да навлезе в депресивни и дефлационни условия, но и допринесоха за подкрепа на заетостта и намаляване на рисковете за финансова стабилност“, каза тя. 

„Решението за разширяване на пандемичната програма за спешни покупки ще се окаже от съществено значение за избягване на още по-дълбока рецесия и ускоряване на пътя ни към нормализирането“, добави Лагард.  

Временен инструмент 

Тя каза още, че планът е "временен, целенасочен и пропорционален" и подчертава “решителността и готовността на Управителния съвет да коригира всички свои инструменти по подходящ начин, за да гарантира, че инфлацията ще се придвижи към целта си".  

ЕЦБ очаква икономическо свиване от 8,7% в еврозоната тази година, като инфлацията през следващите години ще остане далеч под целта на институцията от малко под 2%.  

Лагард също така отправи послание към лидерите на Европейския съюз да не се бавят с одобряването на план за съвместно заемане на 750 милиарда евро за подпомагане на затруднените държави да възстановят икономиката си. 

 „Ще бъде важно този пакет да бъде приет бързо“, каза Лагард.  

„Определянето на ясна времева рамка ще даде повече сигурност и увереност на гражданите, бизнеса и финансовите пазари. Всяко забавяне рискува да увеличи разходите, а оттам и финансовите нужди на тази криза", коментира още тя.