ЕЦБ: България и Хърватия могат да влязат в ERM II през тази година

Първият възможен прозорец за присъединяване на двете страни към еврозоната ще е през 2023 г., заяви Фабио Панета

13:40 | 16 юни 2020
Обновен: 15:17 | 16 юни 2020
Автор: Николета Рилска
Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

България и Хърватия могат да влязат в чакалнята на еврозоната тази година, заяви Фабио Панета, член на борда на Европейската централна банка, цитиран от Bloomberg. 

Коментарът на Панета пред вестник Le Mondе сиганлизира, че процесът по разширяване на еврозоната остава непроменен въпреки икономическите щети от коронавируса. 

„Хърватия и България предприеха смели мерки“, отбеляза Панета. „Ако процесът приключи успешно, те могат да се присъединят към ERM II до края на годината“, добави той. 

Панета отбеляза, че страните обикновено остават в ERM II в рамките на около две години, като посочи, че „първият наличен прозорец за присъединяване на Хърватия и България към еврозоната ще бъде през 2023 г., ако всички предварителни оценки са успешни“.

Хърватия този месец отстрани една от пречките по пътя към членството в еврозоната, след като ЕЦБ заяви, че петте ѝ най-големи банки не са изправени пред капиталов недостиг.

В своя доклад за конвергенцията, публикуван миналата седмица, ЕЦБ отбеляза, че коронавирусната криза поставя предизвикателства за инфлацията и публичните финанси в двете страни.