В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Анализатор: Рано е да се говори за възстановяване на икономиката на еврозоната

Иво Коларов, финансов анализатор, В развитие, 20.07.2020

14:44 | 20 юли 2020
Обновен: 15:38 | 20 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз

Още е твърде рано да се говори за възстановяване на икономиката на еврозоната, защото не са минали реалните ефекти от коронавируса. Ще има V-образно възстановяване, но още не сме достигнали този момент.  Това каза финансовият анализатор Иво Коларов в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Коларов припомни, че това, което ЕЦБ направи от началото на кризата, т.е. от март, е да купи 1,350 трлн. евро облигации от открития пазар и съответно да потисне лихвите надолу.  

“Също така през юни беше взето доста важно решение, което ще се отрази на бъдещата политика на ЕЦБ - да се увеличи програмата за количествени улеснения до 1, 350 трлн. евро. 

Според анализатора няма да бъде увеличена сумата по програмата PEPP (б.ред. Пандемична програма за извънредни покупки), най-вече защото ако бъде увеличена, това означава, че ще трябва да се включат и други класове активи в изкупуването на облигации.  

“Към момента предлагането на ценни книжа основно от Германия, Нидерландия, Франция - страните с по-добри публични финанси - намаля поради бързото им изкупуване от ЕЦБ и голямото им търсене на пазара. Това значи, че трябва да се купуват все повече италиански, испански, гръцки, португалски облигации, което според мен не е нещо, което ЕЦБ иска да прави, защото ефективно монетизира дълга на тези страни. Не виждам как това подпомага политиката на ценова стабилност, а обратното”.  

Гостът коментира и темата за съкращенията в производството на петрол

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.