В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Инвеститорите остават на кръстопът между ръста на заразените и огромните стимули

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 22.06.2020

12:32 | 22 юни 2020
Обновен: 13:32 | 22 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Инвеститорите се лутат между тревогата и надеждата на фона на ръста на новозаразените с коронавирус в някои американски щати и Пекин и всеобхватните пакети на правителствата и централните банки, които биха могли да раздвижат икономиката след резкия спад. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки

Коментирайки най-важните събития от изминалата седмица, Попов се спря на раздвижването в спора между Германия и Европейската централна банка.

Той посочи, че президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман в бъдеще ще обяснява веднъж на тримесечие решенията за паричната политика на ЕЦБ пред Финансовата комисия на Бундестага в така наречения "паричен диалог". 

“Това е следствие от решението на Федералния конституционен съд относно покупките на облигации на ЕЦБ в началото на май. Съдиите от Карлсруе твърдят, че ЕЦБ не е обосновала адекватно пропорционалността на програмата”, обясни редакторът.

Друга тема, на която той се спря, е обсъждането на програмата за развитие след коронакризата, предложена от Европейската комисия, от лидерите на страните членки на блока. 

Той посочи, че някои страни - Австрия, Дания, Швеция и Холандия, не искат две трети от помощта да бъдат прехвърлени като безвъзмездни средства, докато Вишеградските държави - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, считат, че все още са онеправдани.

“Очаква се дискусиите да продължат на срещата на върха на ЕС в средата на юли”.

Попов отбеляза, че тази седмица се очаква и решението за спасителния пакет на германското правителство за Lufthansa, което трябва да се вземе в четвъртък на годишно събрание на акционерите. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук