В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Слаб ръст на цените на БНЕБ, възстановяване може да има в края на годината

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 17.06.2020

14:04 | 17 юни 2020
Обновен: 14:30 | 17 юни 2020
Автор: Николета Рилска

Има известно възстановяване на ценовите нива на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Според част от пазарните участници пълно възстановяване може да настъпи в края на годината, според други обаче това са само очаквания и надежди. Като цяло новото нормално на пазара за момента е цена от около 65 лв. за мегаватчас. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.  

Кискинов отбеляза, че обичайно ценовите нива на БНЕБ следват регионалните. “През последните дни има тенденция ценовите нива у нас да са по-ниски от регионалните - това до голяма степен създава възможности за износ, но и предпоставки за спекулативни сделки”, стана ясно от коментара на експерта. 

“Цената на пикова енергия например се движи на нива от 60-70 лв. за мегаватчас у нас, докато в региона тя е около 70-80 лв.”. 

Кискинов коментира и ситуацията на пазара на природен газ в Европа, като отбеляза, че кризата там е сериозна, а цените са на исторически ниски нива. “Като цяло се очаква известно възстановяване на цените чак към декември”, отбеляза той. 

Друга тема, на която гостът се спря, е приемането на Закона за храните с двегодишно закъснение. По негови думи основните акценти са, че вече има регистрационен режим за търговия с храни от разстояние, както и че се въвежда регистрационен режим за хранителните добавки, когато се пускат за пръв път на пазара у нас. 

“Предстои приемането на различни регулации, които следват този закон”, изтъкна Кискинов. 

Той очаква бурно развитие на пазара за доставка на храни от разстояние, тъй като индустрията е конкурентна и предоставя възможности, които традиционните вериги нямат. 

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук