В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Електроенергията у нас се търгува от 20-30 до 45 лв. в последната седмица

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 27.05.2020

14:06 | 27 май 2020
Петър Статев, председател на УС на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Петър Статев, председател на УС на ИКТ Клъстер и председател на надзорния съвет на "София Тех Парк".Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За последната седмица електроенергията у нас се търгува средно около от 20-30 до 45 лв, което е голяма девиация между отделните дни. Тези пазарни нива са резултат от ниското търсене и голямото предлагане. Денят, в който цената е била най-ниска, е неделя - 4.50 лв. Това мнение изрази адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"ВЕИ производството протича в рамките на нормалното. Консумацията е сравнително константна...", каза гостът.

"Съседните пазари реализират нива от 21-23 евро, като в някои дни достигат до 15-18 евро - в зависимост от спецификата на деня. Дългосрочните очаквания на пазарните участници са през третото тримесечие енергията да се търгува за 45, а до края на годината - за 50 евро", подчерта Кискинов.

"Нагласите са, че двустранните договори не са активни. Очаква се новият ценови период с новите количества", отбеляза Кискинов.

Цените на газа на платформата на газов хъб "Балкан"

"На пазара ден напред се търгува сравнително конкстантно количество природен газ от около 1600 мегаватчаса на еднакви цени от около 20,70 лв. Около 22 лв. са цените на пазара в рамките на деня. През май стойността е паднала на 21 лв. за мегаватчас. Причината вероятно е свързана с огромния излишък на природен газ и намаляването на ценовото равнище по договора на "Булгаргаз" с "Газпром"", обясни адвокатът.

"Всички небитови потребители ще излязат на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври", разкри Владимир Кискинов.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.