В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Перфектната буря се оформя на свободния пазар на електроенергия

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 29.04.2020

14:09 | 29 април 2020
Обновен: 10:23 | 4 юни 2020

Очакванията на търговците на свободния пазар на електроенергия са за леко възстановяване през юни заради отварянето на предприятия, които в момента са затворени. Цените ще се влияят и от това дали през лятото има достатъчно вода в региона. Виждаме перфектната буря - ценови нива, които зависят от доста параметри. Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Общото впечатление е, че с единични изключения, търговците изпълняват двустранните си договори. Единици от тях са се опитали да се позоват на непреодолима сила, за да ги преустановят, такава обаче няма”, посочи Кискинов.

“Продължава да има спад на потреблението на електроенергия от между 10 и 30% в зависимост от портфолиото. Търговците обаче вече се адаптираха към промените, виждаме нормализиране на пазара.

Кискинов коментира и създаването на клирингова къща от „Българска фондова борса” АД и „Централен депозитар” АД, чиято цел е извършване на услуги във връзка със сделки с електрическа енергия, природен газ и стоки, сключени на организиран пазар, както и други дейности, разрешени от закона.

Експертът обясни, че създаването на клиринговата къща е много важно, като обаче посочи, че със 100 хиляди лева капитал тя едва ли ще може да покрие някакъв риск на пазарите, на които се очаква да функционира.

Клиринговата къща трябва да набере сериозен капитал, за да може да се включи в търговията с електроенергия”, отбеляза Кискинов.

Вижте целия разговор във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” може да гледате тук