В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Цените на енергията у нас са сравнително ниски, но близки до регионалните

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 04.03.2020

13:30 | 4 март 2020
Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На Българската независима енергийна борса през последната седмица наблюдаваме сравнително ниски ценови нива. Нивата като цяло са 70-80 лв. за базова енергия и 80-88 лв. за пикова енергия, те съответстват на тези на регионалните пазари. Това заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Търгуваните обеми са някъде от 35-37 хил. мегаватчаса, които са сравнително по-високи от тези през миналата година, т.е. пазарът се развива".

Кискинов посочи, че пазарът на двустранни договори е в затишие. "Във всички търгове след 14 февруари цените са някъде около 90-96 лв. за сравнително краткосрочни продукти. Считам, че пазарните цени дългосрочно са някъде около 100-110 лв. на мегаватчас", уточни той.

Пазарът на природен газ

"На търговската платформа има спад на пазара в рамките на деня. Има традиционно активни сесии на пазара в сегмента ден напред, които са в порядъка 3100-4100 мегаватчаса... На пазара ден напред цените са някъде около 35 лв. за мегаватчас. Трябва да приветстваме тези резултати и като количества, и като цени".

"Намаляването с 40% на цената на природния газ за България от Русия не знаем дали ще бъдат проявено във всеки месец или ден на доставка.В определени периоди може да варира, 20% - 25%. Не знаем каква е цената, на която купуваме природен газ от "Газпром" и не знаем елементите от формулата", каза още Кискинов.

Той допълни, че "Булгаргаз" може да запази клиентите си, насочили се към алтернативни доставчици. "Тепърва ще видим компонентата за природния газ как ще се отрази на цялата сметка на потребителите", подчерта Кискинов.