Цената на природния газ за потребителите у нас пада, но не с 40%

Галина Александрова, журналист, 3e news, Бизнес старт, 04.03.2020

10:38 | 4 март 2020
Галина Александрова, журналист, 3e news. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Галина Александрова, журналист, 3e news. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цената на природния газ от Русия за България намалява с над 40%. Потребителите обаче не трябва да очакват, че това важи за тях, защото на тази цена "Булгаргаз" купува на входна точка. На тази сума трябва да се начисли ДДС, акциз, такса достъп, такса пренос. Така намалението към крайните потребители ще бъде около 20%, обясни Галина Александрова, журналист, 3e news, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Няколко фактора принудиха Русия да подпише подобно споразумение. Не очаквахме такъв спад на договорените цени".

"Първо, причината е в разследването, което Европейската комисия (ЕК) проведе за доминиране на пазара на "Газпром". След това бе подписано споразумение. България бе включена в групата на деветте страни с най-висока цена на природния газ и трябва да бъде предоговорено както нивото на цената, така и самата формула за определянето му", подчерта Галина Александрова.

"Досега цената се определяше на база на петролните деривати - мазут и газьол, по дългосрочни договори. Сега това ще става на годишна база, като основна компонента в стойността ще бъдат цените на газовите хъбове - австрийски, германски, скандинавски. Предполагам, че е останала и петролна компонента".

Кои индустрии ще се печеливши от по-ниската цена на газа?

"На първо място от по-ниската цена ще се облагодетелстват Топлофикациите и голямата индустрия, циментовата промишленост, химическата, торовата и металургичната индустрия", отбеляза журналистката.

Александрова уточни, че ще се възстановяват надвзети суми както на Топлофикация и индустриалните потребители, така и на разпределителните компании.