Борисов: Цената на природния газ у нас намалява с над 40%

Постигнатото намаление е безпрецедентно, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

11:11 | 3 март 2020
Снимка: Министерски съвет
Снимка: Министерски съвет

С над 40 % намалява цената на природния газ за България, обяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Намалението е в резултат на преговорите между „Булгаргаз“ ЕАД и ПАО „Газпром“ за промяна на цената за доставка на природния газ на база на подписано споразумение между Европейската комисия и руската компания. Така е постигната договореност за промяна на формирането на цената на природния газ на месечна база.

До момента цената се определяше на база на петролните деривати. В новата формула основна част от компонентата ще се формира от цената на регионалните пазари. В резултат от въвеждането на новата формула доставната цена на природния газ за България намалява с 40.3 % спрямо сегашната.

„Близо седем месеца вървяха преговорите. Проведохме ги професионално с помощта на Европейската комисия“, изтъкна Борисов.

По думите му неслучайно днес, на 3 март, от страна на „Газпром“ договорът е върнат подписан.

„Има символика. Благодаря и на колегите от Руската федерация, защото никога не сме отричали тяхната заслуга, точно обратното, винаги сме благодарили и сме изказвали своята признателност за жертвите и помощта, която са оказвали на  България по време на войната, и за освобождението ни“, заяви министър-председателят.

Борисов припомни, че през изминалата година страната ни е внесла близо 0.5 млрд. куб. втечнен природен газ от алтернативни източници.

 „Диверсификацията и конкуренцията показват как падат цените на природения газ“, допълни още премиерът.

„Постигнатото намаление на цената на природния газ е безпрецедентно, българските индустриални и битови потребители ще се възползват от пазарни цени“, каза министър Теменужка Петкова.

Съгласно постигнатите договорености между двете страни и условията на споразумението между „Газпром“ и Европейската комисия, „Газпром“ ще изплати на „Булгаргаз“ надплатената сума, считано от 05.08.2019 г. Българският газов доставчик от своя страна ще изплати съответните суми на своите клиенти.

 „По първоначални изчисления, след утвърждаване на цените от Комисията за енергийно и водно регулиране, на клиентите на газовия доставчик ще бъдат възстановени близо 150 млн. лв., каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов. По думите му от 1 март 2020 г. ценообразуването ще е на годишна база.