В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търговците на електроенергия отчитат спадове в потреблението

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 15.04.2020

15:37 | 15 април 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Настоящите борсови цени на електроенергията в България се дължат на западните пазари, където след първоначалния шок и срив на очакванията и след възприемането на стимулите за възстановяването на икономиката започнаха да се появяват надежди за по-добри конюнктурни условия и съответно повишиха нивата. Но в момента наблюдаваме връщане към фактическата обстановка, а не към желаната. Очаквам спад генерално за региона около 30%.  Това каза Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки. 

Кискинов обясни, че тези, които снабдяват разнообразно портфолио, включително и обекти, които са били затворени, например хотели и търговски центрове, наблюдават спад с около 30-35% в потребяването на електрическа енергия.  

“За останалите, които имат малко по-широко портфолио, спадът е около 15%. Това води до излишък. Съответно енергията или трябва да бъде продадена на пазара на двустранни договори ден напред, или в рамките на деня, или да реализира излишък за търговеца в системата, което означава, че ще бъде закупена от електроенергийния оператор на много ниска цена”. 

По думите му в момента се отразяват много сериозни загуби в системата за търговците.  

“Ако говорим за бойците на първа линия, в момента в енергетиката това са търговците на електрическа енергия, които изнасят кризата върху себе си. Тъй като портфолиото им е дебалансирано, а цените на борсата са изключително ниски”.  

Кои са измененията в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение? 

Целия разговор вижте във видеото.  

Всички гости от предаването “В развитие” може да гледате тук.