В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Търговците на електроенергия да се позоват на стопанска непоносимост за промяна на договорите

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 18.03.2020

15:30 | 18 март 2020

Търговците на енергия у нас трябва да се позовават на стопанска непоносимост в отношенията си с производителите или други търговци, за да предоговорят своите договори по пазарни нива. При веднъж договорени пазарни нива тези лица не могат да се позоват отново на стопанска непоносимост, ако условията не са се променили драстично, заяви Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Българската независима енергийна борса следва неотлъчно регионалните тенденции. Цените се сринаха. За последната седмица пиковата енергия стремглаво от 72 лв. има тенденция до намалява до около 57-55 лв.", посочи Кискинов.

"Търговците обмислят да се позоват на стопанска непоносимист или непреодолима сила в договорите с основните си доставчици на енергия, тъй като те са сключвани на нива от 100-110 лв., а сега нивата са около 55 лв.".

"Няма двустранни договори към момента", подчерта Кискинов.

Според него обаче е важно да се разграничи непреодолимата сила от стопанската непоносимост.

"Ако сега за някои лица е невъзможно изпълнение на задълженията по договорите, за други лица е възможно, но би било неморално с оглед на променените икономически условия. Непреодолимата сила ще трае до изтичане на временните мерки от извънреден характер. След излизането на тази ситуация за всички останали стопански субекти ще е налице стопанска непоносимост, на която те трябва да се позоват".

"Работодателите в момента могат да извадят в платен или неплатен отпуск своите служители в случай на необходимост от затваряне на съответното предприятие. На мен този баланс ми изглежда подходящ", отбеляза Кискинов.

Съдопроизводството и процедурата по известяване
Гостът обяви, че всички срокове относно съдебно производство се очаква да спрат, особено в търговските и граждански дела, в изпълнителните и административните производства. 

Гледайте целия разговор във видеото.