В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Бавното въстановяване на бизнеса ограничава цените на свободния пазар на електроенергия

Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 13.05.2020

14:26 | 13 май 2020
Обновен: 18:37 | 3 юни 2020
Адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регионалните пазари на електроенергия са движени до голяма степен от очаквания и желания, не толкова от реалната обстановка. Прогнозираха се големи връщания на компании към работа, включително в автомобилната индустрия, но повечето дружества продължават да възобновяват дейност с намален капацитет. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Търсенето на електроенергия остава по-малко, което ограничава цените”, отбеляза Кискинов.

“Всичко зависи от възстановяването на производството. За момента възстановяването на пазарите и ценовите нива остава по-скоро желание”.

Експертът отбеляза, че активен туристически сезон, ако има такъв тази година, също ще окаже влиение на търсенето в регионален аспект.

Друга тема, която Кискинов коментира, е намаляването на цените на природния газ за август и септември 2019 г. от Комисията за енергийно и водно регулиране - съответно с 34,79% и 34,32%. Експертът посочи, че предстои да бъде сключено споразумение между обществения доставчик и крайните снабдители по региони за това как тези суми ще бъдат възстановени.

Според него до известна степен решението е удар върху свободния пазар, тъй като тези суми няма да се възстановяват там.

Друг вероятен проблем, който открои Кискинов, е по отношение преразглеждането на цените за небаланс. “Може да се окаже, че търговците ще трябва да заплащат определени суми със задна дата, а това да се разпространи върху някои потребители, за които балансирането не е включено в цената”, отбеляза той.

Целия разговор вижте във видеото.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.