В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

От търговските войни към Brexit и коронавируса: Какво диктува настроенията на борсите

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 03.02.2020

13:55 | 3 февруари 2020

Вероятно повечето британци се чувстват малко по-самотни, след като Великобритания напусна Европейския съюз (ЕС). Премиерът Борис Джонсън направи нещо, което до скоро се смяташе за абсолютно немислимо. Така Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, коментира края на 47-годишната връзка между Лондон и Брюксел, който настъпи на 31 януари.

По думите на Попов съдбата на Великобритания остава неясна въпреки финализирания Brexit. Той отбеляза, че има данни, според които нетният поток от имигранти от трети страни извън ЕС към Кралството ще се засили, макар че именно ограничаването на миграцията беше една от основните причини за раздялата.

„Предстои да видим как ще се конкурира Великобритания на фона на новите икономически реалности, след като обвързаният с правила либерален световен ред се разпадна и редица страни, включително САЩ, Китай и Русия, залагат на правото на по-силния“.

Друга тема, която Попов коментира, е разпространението на китайския коронавирус и нарастващите опасения, че той ще повлияе на глобалната икономика.

„Днес двата важни индекса на борсите в континентален Китай регистрираха спадове от по над 8%“, отбеляза редакторът, като уточни, че това се случва въпреки паричната инжекция от страна на Китайската централна банка.

„Основният въпрос, който занимава анализаторите, е дали последствията от вируса могат да доведат до траен икономически спад“.

Според Попов охлаждането на китайската икономика може да се задълбочи. „Предстои тази седмица да бъдат публикувани важни данни“, коментира той.