Затварянето на заводи в Китай може да коства на производителите 1.7 млн. автомобили

Има риск страната скоро да не е най-големият автомобилен пазар в света

07:52 | 3 февруари 2020
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Забравете за надеждата, че Китай – най-големият пазар на автомобили в света, скоро ще се възстанови от безпрецедентния си двугодишен спад, пише Bloomberg в свой анализ.

Очакванията бяха помрачени още в началото на годината, след като IHS Markit прогнозира 10% спад в производството през първото тримесечие. Сега според изследователския институт заради коронавирусът, разпространяващ се бързо в цялата страна, могат да бъдат засегнати много заводи, които да останат затворени до средата на март. Това би намалило производството на автомобили с над 1.7 млн. автомобила, което е спад с нови 32%.

Продажбите на автомобили в Китай вече се намират на най-ниското си ниво от поне пет години преди властите да блокират огнището на вируса в Китай – град Ухан. Сега не е ясно кога потребителите ще се върнат отново в шоурумите, след като 14 провинции, които представляват почти 70% от БВП на страната, ще са затворени най-малко до втората седмица на февруари.

„Предсказването на сериозността на епидемията е много трудно, но няма съмнение - въздействието да бъде огромно за заводите, веригите за доставки и продажбите на автомобили в страната“, коментира анализатор от базираната в Париж компания Invest Securities.

Въпреки че все още липсват конкретни прогнози за финансовото измерение на епидемията от коронавирус, ясно е, че крайният ефект ще надхвърли влиянието на епидемията от САРС през 2003 г., когато автомобилният пазар в Китай беше едва една шеста от сегашния и по-малък от този на Япония.

Ако продажбите на превозни средства в Китай паднат с 20% спрямо 21.4 милиона коли, продадени през миналата година, това може да лиши страната от титлата най-голям автомобилен пазар в света, след като над десетилетие се задържаше на челна позиция.

General Motors и Honda Motor са сред производителите с фабрики в региона на Ухан, а държавната компания Dongfeng Motor е със седалище в града с около 11 милиона души население. Nissan Motor и PSA Group също имат производствени мощности в Ухан.

GM, Toyota и Volkswagen също затвориха своите заводи поне до 9 февруари.

Епидемията идва в деликатен момент за автомобилната индустрия, която е изправена пред спад в продажбите извън Китай и натиск да направи големи инвестиции в електрически и самоуправляващи се автомобили. Опасността за автомобилните производители е от цялостното икономическо забавяне, като вирусът може да отнеме над 1 процент от растежа на БВП на Китай през първото тримесечие.