Поне две трети от китайската икономика ще са блокирани през следващата седмица

Над десет провинции обявиха удължаване на почивните дни в опит да се справят с новия коронавирус

11:17 | 31 януари 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Най-малко две трети от китайската икономика няма да функционират през следващата седмица, след като над десет провинции обявиха удължаване на почивните дни след Лунната нова година с повече от седмица, докато страната се опитва да спре разпространението на новия коронавирус, убил стотици и разболял хиляди, съобщава Bloomberg.

Всички ключови източни провинции в Китай удължават почивните дни. Сред тях са Шанхай, където се намира най-голямото пристанище в страната и новопостроения завод на Tesla, както и провинция Дзянсу, където има производство на Nike. Провинция Хънан, където има голям завод на Foxconn, който прави iPhone-и също обяви удължаване на почивката.

Повечето почивни дни в Китай са само една от серия мерки, които се взимат срещу новия вирус, като включително са поставени под карантина цели градове, които имат готовност дори да прекъснат веригите за доставки. Всичко това кара икономистите да смятат, че този вирус ще нанесе по-сериозен удар върху китайската икономика в близко бъдеще, отколкото имаше от епидемията от САРС през 2003 г.

По-дългата ваканция освен всичко ще се отрази и на търговията в Китай, като засегне както износа, така и вноса, включително и компаниите, които разчитат на този бизнес. 14-те провинции, включени в удължената ваканция, са източник на 78% от износа на Китай през декември миналата година, сочат изчисленията на Bloomberg въз основа на официални данни.

Финансовите пазари в Китай обаче трябва да отворят в понеделник и вероятно реакцията им ще бъде брутална, отбелязва Bloomberg.

Акциите и борсово търгуваните стоки почти сигурно ще се сринат, когато борсите заработят за първи път от 23 януари, докато доходността по облигациите се очаква да се понижи.

Ежедневният референтен курс на юана също ще бъде внимателно наблюдаван, след като валутата отслабна вече до 7 долара за един юан за първи път тази година.

Общият брой на смъртните случаи, причинени от коронавируса, е нараснал до 213, докато потвърдените случаи на заразени в Китай скочиха до 9 692, съобщи Националната здравна комисия в петък. За сравнение ден по-рано заразените бяха спрямо около 7 700.

Международната здравна организация обяви в четвъртък вечерта международна спешна ситуация заради смъртоносния коронавирус от Китай. САЩ пък препоръчаха на гражданите си да не пътуват до азиатската страна.

Междувременно италианският премиер Джузепе Конте заяви, че двама китайски туристи с коронавирус в момента са в изолация в римска болница.

В четвъртък круизен кораб в Италия беше блокиран на пристанище близо до Рим заради съмнение, че пътник е заразен с коронавирус, но тестовете са отрицателни. Сред мерките, които Италия предприема за борба са вируса, е и спирането на полетите до Китай.