Заради коронавируса: Круизен кораб е блокиран в Италия, Русия затвори границата с Китай

Китай потвърди за 170 смъртни случаи и 8 хил. заболели

18:28 | 30 януари 2020
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Смъртните случаи от коронавируса нараснаха до 170, а Китай потвърди, че 8 хил. души са заболелите. Опасността от вируса продължава да властва на международните борси – цените на акциите се сриват, петролът също поевтинява, а китайският офшорен юан отслабна до 7 долара за пръв път тази година.

Междувременно Русия затвори границата си с Китай, а круизен кораб, собственост на Carnival, беше блокиран на италианското пристанище със 7 хил. души на борда заради опасения, че симптомите на пътник показват вероятност за заразяване с коронавирус.

Представители на Costa Crociere, италианският отдел на Carnival, заявиха, че 54-годишната жена от Макао е в изолация на борда на круизния кораб Costa Smeralda в пристанището на Чивитавекия, близо до Рим.

Предварителните медицински доклади показват, че няма заразяване с вируса, посочи италиански служител.

Въпреки това кметът на града призова за повишено внимание и настоя корабът да не бъде освобождаван, преди да станат ясни резултатите от всички тестове.

“Италия предприема всички мерки за преодоляване на рисковете, свързани с вируса“, заяви премиерът на Италия Джузепе Конте по време на посещение в България, като призова да не се разпространява подхранваща паниката информация.

„Веднага, след като се установи случаят, породил съмнения, медицинският персонал на борда започна да изпълнява необходимите процедури“, се посочва в изявление на Costa Crociere.

Акциите на Carnival възстановиха част от по-ранните си загуби след новините за медицинските тестове, като към 10:15 часа нюйоркско врем се търгуват с 3.3-процентно понижение на цените.